Interiér nájemního bytu v Hradci Králové od studia svobodová blaha Foto: svobodová blaha
Architektura / interiér

Nájemní byt s parketami a kamenem. Rekonstrukce vyšla na půl milionu, ale lacině nevypadá

Nájemní byty obvykle nemají to nejlepší vybavení. Často se sahá po levných a snadno vyměnitelných materiálech. V případě bytu v Hradci Králové tomu tak ale nebylo, mladí architekti totiž investora přesvědčili, že dřevo a terazzo vydrží.

Adéla Vaculíková , 24. 7. 2023

Vejdete a vidíte se v zrcadle. Případně naopak, odcházíte a zkontrolujete se v zrcadle, to je praktická věc. Stejně tak je praktické to, že se za zrcadlem nachází úložný prostor, pěkně z obou jeho stran, třeba na kabáty. Účelnost byla jedním z hlavních aspektů rekonstrukce bytu v Hradci Králové. Jeho podobu navrhlo mladé architektonické studio svobodová blaha.

Architektka a architekt pracovali pro klienta, který měl v plánu byt pronajímat. Jednotku tvoří tři samostatné pokoje původně přístupné z chodby. Ta je dnes prostornější místností, která je příjemně prosvětlená, vedle kuchyňské linky se do ní vejde třeba jídelní stůl. Prostor je ve středu dispozice, původně byl tmavým středním traktem, dnes do něj proudí světlo ze dvou stran i ze světlíku. Příčky byly odstraněny a odhalily se tak stoupačky, které ale ničemu nepřekáží.

Foto: Zrcadlo s úložným prostorem a obnovené bukové parkety a terazzo

Architekti se s rekonstrukcí museli vejít do částky 700 000 korun. Levné materiály, které se pro nájemní byty volí často, ale použity nebyly. Nechali zrekonstruovat původní bukové parkety a terazzo, díry po ubouraných příčkách vyplnily kamenné pásy a kde bylo potřeba, přišla prkna dubová. „Výsledná, zdánlivě nahodilá kresba, podporuje pocitové dělení na jednotlivé místnosti či zóny a působí silným výtvarným dojmem. Téma náhody je pro nás opakujícím se a důležitým motivem, obzvlášť při řešení rekonstrukcí,“ říkají Anna Svobodová a Ondřej Blaha.

Foto: Vybavení si přinesou nájemníci, základní estetika je však daná.

Vybavení si do bytu přinesou nájemníci, základ daný architekty ale dává prostoru řád a zároveň příjemnou výtvarnost. Estetika je surová, k železobetonovým stropním překladům dobře pasují luxfery a drátosklo použité pro oddělení koupelny. Do té se vstupuje opět ze střední místnosti, provozní kolečko se uzavírá. Do středu bytu vstupujete, vaříte a koupete se tam. Okolním pokojům pak dá nájemník takovou funkci, jakou potřebuje.

  • Autoři: Anna Svobodová, Ondřej Blaha
  • Ateliér: svobodová blaha
  • Země: Česká republika
  • Město: Hradec Králové
  • Projekt: 2019
  • Realizace: 2019
  • Užitná plocha: 67 m² + 4m² balkon
  • Náklady: 700 000 CZK
  • Poznámka: Architekti ze studia svobodová blaha rekonstruovali pro téhož investora v domě dohromady čtyři byty. Dva menší (s užitnou plochou 55 m2, náklady 500 000 CZK), dva větší (s užitnou plochou 67m2, náklady 700 000 CZK)

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři