SOIL + FREAKS – Site Verrier de Meisenthal: Sklárna měla historicky velký význam pro celý region Foto: Iwan Baan
Architektura / občanské stavby

Nezapomenout na tradice. Historickou sklárnu ve francouzské vesnici přestavěli na kulturní a umělecké centrum

Malou vesnici ve východní Francii proslavila historická sklárna, kterou však v druhé polovině minulého století postihl stejný osud jako většinu podobných fabrik po celé Evropě. Sklárna a její odkaz však neupadla v zapomnění a díky nedávnému projektu se Meisenthal může pochlubit ambiciózním kulturně-uměleckým střediskem.

EARCH.CZ , 16. 6. 2023

Historie sklárny ve východofrancouzském Meisenthalu ležícím v horském pásmu Vogézy sahá až do 18. století. Právě tady se údajně zrodily skleněné baňky pro zdobení vánočních stromků. Jelikož se roku 1958 neurodila téměř žádná jablka, která tehdy lidé používali ke zdobení stromečků, přispěchali na pomoc zruční skláři z Meisenthalu a začali vyrábět křehké skleněné baňky.

Produkce sklárny začala v průběhu dvacátého století postupně slábnout a z ekonomických důvodů došlo v šedesátých letech k jejímu uzavření. Vzhledem k významu sklárny nejen pro tuto malou obec s sedmi stovkami stálých obyvatel, ale i pro celý region, došlo v Meisenthalu už roku 1992 k založení Mezinárodního centra sklářského umění (CIAV, Centre International d’Art Verrier). A protože se mu dařilo, byla před lety vyhlášena mezinárodní architektonická soutěž na celkovou proměnu industriálního areálu.

Foto: Pro nové zásahy využili architekti primárně pohledový beton

Vítězný tandem amerického studia SO-IL a francouzských FREAKS vytvořil koncept, který provázal jednotlivé objekty spolu s okolním veřejným prostorem do jednoho celku. V areálu totiž nyní sídlí hned tři samostatné, tematicky však provázané instituce: muzeum skla (Musée du Verre et du cristal), multifunkční výstavní a kulturní prostor Cadhame a již zmíněné mezinárodní centrum CIAV. „Naše intervence je sjednocuje a současně definuje současnou identitu těchto institucí v dialogu s průmyslovým dědictvím,“ popisují svůj záměr architekti.

Foto: Betonová vlna propojuje celý areál historické sklárny do jednoho jasně uchopitelného celku

„Vlnící se betonový povrch odlitý na místě odkazuje na výrobu skla, která všechny budovy spojuje. Povrch slouží jako střecha, strop i stěna propojující přízemí staveb tak, aby mohlo vzniknout jasně definované veřejné náměstí. Pod tímto povrchem jsou citlivě umístěny jednotlivé nové funkce, jako jsou kanceláře, dílny, kavárna a restaurace,“ vysvětlují autoři návrhu.

Foto: V areálu sídlí hned tři instituce kulturního a uměleckého zaměření

Dílčích stavebních zásahů se dočkala i původní sklářská továrna – má nový vstup, dosud nevyužívaný suterén se proměnil v multifunkční prostor pro konání divadla nebo koncertů. A podobné využití může v letní sezóně nabídnout také prostor náměstí. Projekt ukazuje možnosti využívání industriálních staveb pro novou funkci a současně propojování historických a moderních vrstev do jednoho harmonického celku.

Foto: Areál je nově propojený jak po vizuální, tak i funkční stránce
  • Autoři: Florian Idenburg, Jing Liu, Ilias Papageorgiou, Lucie Rebeyrol, Ian Ollivier, Seunghyun Kang, Pietro Pagliaro, Danny Duong, Antoine Vacheron, Yves Pasquet, Cyril Gauthier, Guillaume Aubry, Bertrand Courtot, Axel Simon
  • Ateliér: SO—IL, FREAKS
  • Země: Francie
  • Město: Meisenthal
  • Užitná plocha: 6500 m²
  • Realizace: 2021

Tento článek vznikl za podpory společnosti Českomoravský beton v rámci popularizace tématu "Beton v architektuře". 

Českomoravský beton, a. s., je holdingovou společností, která prostřednictvím vlastních betonáren a dceřiných společností dodává transportbeton v široké škále pevnostních tříd a druhů na území České a Slovenské republiky. Skupina, jejíž vznik spadá do počátku 90. let minulého století, v současné době provozuje sedmdesát nově postavených nebo zrekonstruovaných betonáren, které mají zavedený systém řízení jakosti ČSN EN ISO 9001 a splňují nejpřísnější ekologická kritéria. Celá skupina – holdingová společnost a její dceřiné společnosti – vystupují pod jednou společnou obchodní značkou Českomoravský beton. 

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři