Studio Brückner proměnilo bývalé železniční depo Wagenhallen ve Stuttgartu na kulturní centrum. Foto: Daniel Stauch
Architektura / industriální a technické stavby

V bývalém železničním depu se tančí tango. Ve Stuttgartu našli nové využití pro vlakové opravny

Depo pro vlaky v minulosti ulevilo stuttgartskému hlavnímu nádraží. Dnes pomáhá obohatit kulturní život tohoto německého města. Jsou tu ateliéry, konají se zde konference a koncerty a tančí se. To vše v atmosféře průmyslového věku.

Sára Kročková , 29. 2. 2024

Století páry

19. století - „století páry“- skončilo, nádraží se musela změnit. Jednou z nádražních budov, která již nestačila objemu železniční dopravy, byla i ta v jihoněmeckém Stuttgartu.  Nová vozovna zvaná Wagenhallen měla zdejšímu hlavnímu nádraží ulevit.

Hala nebývalých rozměrů sloužila dlouhých sto let jako depo údržby a oprav lokomotiv, vagonů a později i autobusů. Při bombardování za druhé světové války areál utrpěl mnohé škody, ale i přesto se zde vozy opravovaly nadále, a to až do roku 2003. Pak byl ale areál opuštěný a namísto montérů ho už tehdy obsadili umělci. Alternativní scéna tu vzkvétala, do areálu se však neinvestovalo a chátral.

S respektem k současným tendencím památkové péče

Město proto oslovilo lokální architektonické studio Brückner s nabídkou na vypracování projektu renovace. Architekti Wagenhallen očistili od nánosů z několika stavebních etap, aby vyzdvihli jejich původní hmotové řešení. Autentická zůstala nejen nosná ocelová konstrukce, obvodové zdivo, ale také urbanistické řešení – do objektu je nyní opět přístup z jihu po původním průběhu kolejí.

Foto: Budova i nadále vypráví svůj příběh a nebojí se poodkrývat své jizvy. 

Střecha se světlíky, které do prostoru vnášely tlumené horní světlo, se však už zachránit nedala. Proměnou prošla také veškerá technická zařízení, tak aby budova splňovala aktuální bezpečnostní normy a stavební předpisy.

Nově se v objektu nachází tři hlavní funkční prostory. Největší plochu užívá kolektiv umělců, kteří své kreativní a inspirující místo našli v centrální hale. Každý z nich má svou vlastní samostatně stojící jednotku, která funguje jako ateliér, sklad či kancelář. Dřevěné boxy architekti rozmístili v prostoru tak, aby symbolicky působily jako opravované vozy.

Foto: Novostavba vede paralelně s Wagenhallen, avšak respektuje jejich historickou hodnotu patřičným odstupem.

K centrální hale umělcům navíc přibyla nová dvoupodlažní budova. Nabízí ideální podmínky pro malíře, grafiky a mediální tvůrce. Novostavba vede paralelně s Wagenhallen, avšak respektuje jejich historickou hodnotu patřičným odstupem. Materiál fasády také navazuje na historickou budovu depa. Autoři respektovali současné tendence památkové péče, a proto zvolili pro fasádu cihelné pásky, u nichž i nepoučený pozorovatel pozná, že se jedná o cihlu novou nikoliv původní.

Další část areálu slouží jako místo konání různých kulturních akcí. Velkorysý prostor se díky flexibilním dělícím stěnám dá rozčlenit na samostatné celky a může expandovat i do živého venkovního předprostoru. Na koncert, konferenci nebo komerční akci sem může dorazit na tři tisíce hostů.

Foto: Každý umělec má vlastní "dřevěný box" sloužící jako ateliér, sklad či kancelář.

Poslední funkční celek zaujímá samostatná taneční škola tanga. Každý den se zde konají taneční kurzy, workshopy a lidé sem docházejí i na soukromé lekce. Díky industriálnímu vzhledu sálů se z tance stává neobyčejný zážitek.

I přes nemalé zásahy architektů budova nadále vypráví svůj příběh a nebojí se poodkrývat své jizvy. A možná proto zůstaly Wagenhallen i po rekonstrukci oblíbeným místem k setkávání v inspirujícím prostředí plném umělců.

  • Ateliér: ATELIER BRÜCKNER
  • Země: Německo
  • Město: Stuttgart
  • Adresa:: Innerer Nordbahnhof 1, 70191 Stuttgart, Německo
  • Investor: Město Stuttgart
  • Realizace: 2020
  • Užitná plocha: 14 000 m²
  • Krajinářská architektura: G2-Landschaftsarchitekten, Gauder+Gehring

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři