Architektura / občanské stavby

Novostavba komunitního centra Máj

Lokalita, ve které je postaveno komunitní centrum, je součástí projektu regenerace panelového sídliště Máj z 80. let 20. století. Zadání znělo: novostavba komunitního centra Máj pro služby sociální péče zaměřené na děti a mládež, mateřské centrum, nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, středisko primární prevence, sociální poradenství a služebna městské policie. Multifunkční budova od SLLA Architects je nominována na Českou cenu za architekturu 2017.

SLLA Architects , 11. 7. 2017

Architektura – schodiště a ostatní komunikační a pobytové prostory na obvodě objektu na všech podlažích umožňují propojení budovy a veřejného prostoru / náměstí spojené se všemi podlažími až po hřiště na střeše / vykonzolované stropní desky a ustoupení obvodového pláště vytvářejí přirozenou ochranu před přímým slunečním zářením a průchozí prostor s proměnlivou šířkou / ochranná síť slouží jako podklad pro autochtonní opadavé popínavé rostliny s nízkými nároky na údržbu / program pěti provozů se vstupy z různých stran a úrovní je umístěn do třech nadzemních podlaží s exteriérovým hřištěm a dvoupodlažního menšího objektu na střeše.

Konstrukce a technologie – zakládání na pilotách / železobetonový skelet / flexibilní členění interiérových prostor lehkými montovanými příčkami / železobetonové konstrukce exteriérových schodišť a pavlačí / ocelové konstrukce hřiště a přestřešení na obvodě / lité podlahy v interiéru i exteriéru, sportovní povrch hřiště na střeše / prosklené části z hliníkového fasádního systému, plné části opláštění z tahokovu / oplocení předzahrádky profilovým sklem.

  • autor: SLLA Architects *
  • publikováno: * 11. 7. 2017
  • zdroj: * Česká cena za architekturu 2017
Generální partner
Hlavní partneři