Architektura / občanské stavby

Přístřeší pro jihočeské studenty i veřejnost

Přírodní charakter lokality s otevřeným prostorem centrální části kampusu Jihočeské univerzity ovlivnil architektonický návrh domu, který je situován v přední části parku ve vazbě na Studentkou ulici. Představě o formě domu nejvíce odpovídal návrh „solitérního“ přízemního bezbariérového objektu lehce usazeného na pozemku. Studentský klub ateliéru Dvořák architekti je nyní nominován na Českou cenu za architekturu.

Ateliér Dvořák architekti , 8. 8. 2017

Stavební objemy jsou záměrně rozděleny do dvou provozně oddělených částí (studentský klub a kanceláře), které společně sjednocuje horizontální střecha organického – elipsovitého tvaru. Tato forma řešení střechy není samoúčelná, ale reaguje na skutečné poslání - funkci domu, tzn. poskytnutí přístřeší, odpočinku i relaxace studentům a veřejnosti pod průchozími zastřešenými prostory.

Charakteristickým znakem domu je lapidárnost, transparentnost a prostupnost. Ke vstupu do objektu zve rampa ústící ze Studentské ulice do vstupní pasáže a symbolizuje bránu mezi veřejnou částí kampusu a rekreační zelenou plochou. Otevřenost studentského klubu je podpořena návrhem prosklených stěn s možností otevření na terasu kavárny a do venkovního prostoru.

Generální partner
Hlavní partneři