Renovace bytového domu v Kodani od studia Tegnestuen LOKAL Foto: Hampus Berndtson
Architektura / bytové domy

Opravit a vylepšit. Renovace fasády poválečné bytovky přinesla podstatné zvýšení kvality bydlení

Mladí architekti z Kodaně svým projektem ukazují, že renovace poválečných bytových staveb se nemusí zaměřovat jen na napravení technických závad, ale lze je pojmout jako příležitost pro podstatné zlepšení kvality bydlení s ohledem na dnešní potřeby a výzvy.

Matěj Beránek , 7. 10. 2022

Po celé Evropě se v posledních letech řeší, jak přistupovat k renovacím poválečných staveb, které trpí různými problémy. V případě obytných budov architekti a architektky promýšlejí, jak zajistit, aby rekonstrukce nepřinesla pouze lepší energetickou bilanci objektu, ale zajistila jejich obyvatelům také atraktivnější a kvalitnější bydlení.

Těmito otázkami se zabývali i architekti z mladého dánského studia Tegnestuen LOKAL během svého nedávno dokončeného projektu úpravy fasády bytového domu ze 60. let. „Chceme-li dosáhnout udržitelné budoucnosti, nemůžeme se spoléhat pouze na výstavbu nových udržitelných budov. Musíme mít vizionářskou metodu přeměny a přizpůsobení stávajících budov našim měnícím se potřebám,“ tvrdí architekti, kteří své studio založili v roce 2015 v Kodani.

V určitém ohledu se dánští architekti nechali inspirovat přístupem loňských laureátů Pritzkerovy ceny Lacaton & Vassal, kteří obytné stavby rádi rozšiřují o nové konstrukce sloužící jako lodžie a zimní zahrady – jejich největší a nejúspěšnější realizaci v tomto ohledu představuje revitalizace panelových domů v Bordeaux. Také oni totiž pojali nutné stavební zásahy jako příležitost ke zkvalitnění budovy v různých aspektech.

Bytový dům Ørsted Gardens, který si vzal ateliér Tegnestuen LOKAL na paškál, se nachází v kodaňské rezidenční čtvrti Frederiksberg. Dlouhodobě trpěl degradací své výrazné uliční fasády, jejíž uzavřené betonové balkony poškozovala především zatékající voda. Také z toho důvodu byl dům mnohými místními považován za jeden z nejošklivějších z celé čtvrti.  

Foto: Mladí architekti se nesnažili pouze o vyřešení technických závad

„Původní stavba (a mnohé další jí podobné) byla postavena v 60. letech, kdy v dánském stavebnictví vrcholila fascinace racionalitou, průmyslovými postupy a efektivitou. Budova byla nepřívětivá a nestárla s grácií,“ uvádí architekti, kteří s tímto projektem uspěli v dánské soutěži udržitelných budov Renover Denmark.

Architekti se při projektování nesoustředili pouze na vyřešení technických závad a zlepšení vizuální stránky domu, ale také na pozvednutí kvality bydlení. Uliční fasádu tak nechali opatřit sestavou trojúhelníkových „boxů“, které domu propůjčují zcela nový architektonický výraz, uvnitř pak vytvářejí polosoukromé prostory, které mohou obyvatelé využívat zcela podle svého uvážení – hodí se k sousedských posezením, pro potřeby home-officu nebo i pěstování ovoce a zeleniny.

Foto: Obyvatelé získali nové polosoukromé prostory pro posezení i pěstování zeleniny

Variabilnímu užívání napomáhají posuvné panely umožňující větší či menší uzavření vnitřních prostorů vůči venku. Oproti předchozím balkonům navíc slouží obyvatelům podstatnou část roku i během chladnějších měsíců. Nové, dynamicky uspořádané boxy pomáhají také s lepší tepelnou izolací budovy i blokováním hluku z rušné silnice.

„Hlavní myšlenkou projektu Ørsteds Haver je vytvořit ucelený environmentální, sociální a architektonický protipól pragmatickým renovacím prováděným po celé zemi, které jsou často jednostranně zaměřené na energii,“ zdůrazňují architekti z Tegnestuen LOKAL.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři