Architektura / občanské stavby

Osvětlení pro veřejná sportoviště, hřiště a stadiony

Společnost LEDVANCE dodává kvalitní osvětlení pro veřejná sportoviště, hřiště a stadiony. Příkladem jejich práce je osvětlení fotbalového hřiště klubu RAFK Rajhrad Foto: LEDVANCE

Kvalitní osvětlení je alfou a omegou nejenom pro práci a bydlení, ale také pro sport a zábavu. A právě sportoviště, hřiště nebo stadiony jsou jedny z nejnáročnějších na kvalitu a barevného podání umělého osvětlení.

LEDVANCE , 2. 5. 2023 / Advertorial

U osvětlení sportovišť je vždy žádoucí, aby světlo bylo dostatečně silné, přitom neoslňující a chladně bílé. Nesmí vytvářet nechtěné kontrastní stíny a také generovat zbytečný světelný smog.

Jednoduchá a účelná rekonstrukce osvětlení

Původní osvětlení fotbalového hřiště klubu RAFK Rajhrad bylo osazeno na 10 sloupech, přičemž na každém z nich byla kombinace energeticky náročných sodíkových výbojek a halogenových reflektorů s příkonem 2500 W. Cílem modernizace byla kompletní výměna osvětlení s důrazem na kvalitu, dlouhou životnost a optimální poměr cena/výkon. Podle zadání byl vypracován světelný projekt, který vychází z normy pro osvětlení sportovišť ČSN EN 12193, a vypsáno výběrové řízení na dodavatele nového osvětlení.

Foto: Umělé osvětlení sportovišť musí být dostatečně silné a bílé, přitom nesmí generovat zbytečný světlený smog

Modernizace, s ohledem na neprofesionální tréninkové využití hřiště, nevyžadovala další investice do nových sloupů ani elektroinstalace. V případě využití hřiště i pro profesionální zápasy je však norma osvětlení mnohem přísnější a projekt by tak vyžadoval rozsáhlejší investice.

Foto: Nová svítidla RAFK Rajhrad distribuují světlo velmi homogenně, neoslňují hráče a nevytváří nechtěné kontrastní stíny

V Rajhradu byla jako náhrada původních svítidel použita úsporná LED svítidla LEDVANCE Floodlight Performance s příkonem 290 W, vysokou světelnou účinnosti až 140 lm/W, asymetrickou optikou pro plošné osvětlení (vyzařovací úhel 55x100°), s teplotou chromatičnosti světla 4 000K a krytím IP66. Toto svítidlo má robustní hliníkové černé tělo s tvrzeným sklem a je možné jej provozovat v širokém teplotním rozsahu –30 až +50 °C, který je pro venkovní použití zcela nezbytný. Využilo se stávajícího umístění sloupů, což je v podobných projektech naprosto obvyklý požadavek, a stará svítidla se nahradila za LED reflektory stylem 1:1, tedy kus za kus. Nová svítidla distribuují světlo velmi homogenně, kompaktně a s nízkou mírou oslnění. Jsou nainstalovaná s nulovým náklonem, a proto do protisměru svícení neuniká žádné světlo a svítidla tak negenerují zbytečný světelný smog v horním poloprostoru. V případě potřeby je možné reflektory LEDVANCE Floodlight Performance ve verzi DALI zapojit a ovládat přes stejnojmenný komunikační protokol, čímž lze zvýšit efektivitu a dosáhnout dalších úspor při jejich provozu.

Na další projekty veřejného osvětlení nebo bližší informace se můžete podívat na LEDVANCE.cz.

  • autor: LEDVANCE *
  • publikováno: * 2. 5. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři