Architektura / industriální a technické stavby

Pasivní zemědělský systém v korytě řeky Nil

Myšlenka využívání naplavené říční půdy, kterou inovativním způsobem vzkřísili korejští studenti, jim přinesla druhé místo v soutěži Holcim Awards v kategorii pro mladé tvůrce - Next Generation.

Jaroslav Sládeček , 18. 10. 2013

Spirálovité železobetonové konstrukce o průměru 100m jsou vloženy do koryta řeky Nil. Jedná se o systém, který zachycuje úrodnou půdu, která vzniká v období záplav v řece Nil z původně Etiopské zeminy. Počítačové analýzy vodních proudů a dynamiky pomohly optimalizovat tvar tak, aby se na konstrukci zachytilo co nejvíce sedimentů. Jedná se o houbovitý tvar, který odolá vodním proudům. Celá konstrukce je jen ponořena do řeky.

Období záplav trvá asi 3 měsíce a za tu dobu se na každém patře stavby usadí řekou vytvořená úrodná půda. Během období sucha se pak tyto stavby vynořují z řeky a nabízejí tuto půdu pro pěstování zemědělských plodin. Na jednotlivých patrech, v závislosti na výšce a tedy době, kdy je daný úsek nad vodou, je možno pěstovat různé plodiny jako brambory, obilí, okurky, špenát, růže a tulipány. Znovuzrození starodávného principu zemědělství je alternativou výstavbě velkých přehrad, které v této oblasti vytvářejí politickou a ekonomickou nestabilitu.

Porota na tomto návrhu ocenila především to, že novou inovativní cestou obnovuje způsob zemědělství, který po tisíce let přinášel okolním zemím prosperitu. Známe to již ze starého Egypta. Proč by se tedy nemohlo toto bohatství podobně využívat i nadále? Nápad je to jednoduchý a pozoruhodný. Nabízí zemím okolo řeky nezávisle využívat cenné zdroje řeky, snížit závislost na dovážených umělých hnojivech a tím zlepšit kvalitu potravin.

Další informace o soutěži HolcimAwards najdete ZDE, nebo na Facebooku. Přihlásit svůj projekt do soutěže můžete na stránkách HolcimAwards.

Klíčová slova:

Holcim Awards

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři