Architektura / občanské stavby

Přednáškový a umělecký sál pro Fakultu pedagogiky a psychologie

Záměrem tvůrců bylo vytvořit architekturu pro vzdělávání nejen z hlediska funkčního řešení, ale i esteticky, a to zejména pokud jde o prostředí, ve kterém se vytváří mladá osobnost studentů.

meteor architects , 11. 7. 2013

Venku Moderní a silná budova vyniká ve svém vyjádření architektonické formy na rohu ulice. Představuje současně funkce, společné všem vysokoškolským budovám - pořádek a kázeň pevné formy a rozmístění stěn. Prostřednictvím rytmu sekcí odkazuje na nejvýznamnější okolí - les Zwierzyniecki.

Lehká křivka čelní fasády upozorňuje na hlavní vchod. Horizontální řezy odpovídají vnitřnímu uspořádání místností a zvýrazňují roh budovy. Nejvhodnější materiál, který lze takovým způsobem přirozeně tvarovat, je měď. Pro povrch ostatních zdí byly kvůli vztahu k sousedním budovám zvoleny šedé betonové cihly.

Uvnitř Vnitřní konstrukce budovy je založena na podélné ose komunikace, zdůrazněné dlouhými řezy stropem a střešními okny.

Nejdůležitějším prvkem funkčního programu je plně vybavená divadelní scéna a dvě auditoria s 300 a 150 místy. Akustické stropní panely byly vyrobeny z perforovaného měděného plechu a měděné mřížky, navazující na přední stěnu.

Protihlukové mobilní stěny umožňují tento prostor jakkoli rozdělit. Po odstranění všech mobilních stěn se centrálně umístěné pódium propojí se dvěma hledišti s celkem 450 místy k sezení. Je také možné jevištní prostor oddělit a propojit ho se vstupní halou. V této konfiguraci scéna slouží jako výstavní prostor a auditoria zároveň fungují jako hlediště poslucháren. Ostatní zařízení zahrnují: divadelní a hudební cvičební sály, výtvarné dílny, přednáškové sály a kavárnu.

  • Ateliér: meteor architects
  • Země: Polsko
  • Město: Bialystok
  • Realizace: 2012
  • vlastník budovy: University of Bialystok

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři