Architektura / občanské stavby

Zářící geometrie se švýcarskými Alpami na pozadí

Nádherná švýcarská příroda jako z pohlednice. Zasněžené vrcholky příkrých hor, husté lesy, zelené louky a zářící kvádr. Lokální architekti ušili střední škole mezi řekou Rhônou a centrem obce v údolí dolního Valais přesně padnoucí zlatý kabát z mosazných plechů. Rozměry a tvar školy připomínají průmyslové stavby postavené v údolí...

BERREL BERREL KRÄUTLER AG , 6. 3. 2017

Tradiční technika zpracování fasády, kterou tvoří mosazné plochy spojené drážkou, rozbíjí velkou formu budovy, čemuž napomáhá také ustupující přízemí, nad nímž obě horní patra vystupují na všech stranách ven o osm metrů a vytváří tak krytý veřejný prostor. Třípodlažní kompaktní budova s ustupujícím přízemím navíc pod střechou skrývá trojitou sportovní halu, kolem níž jsou v uspořádání větrného mlýna seskupeny všechny místnosti.

Žáci a učitelé vstupují do budovy jedním ze dvou rohových vchodů na východní a západní straně. K vyšším patrům vedou kaskádová schodiště, každé je umístěné přes celou šíři bočních stran. Nahoře navíc najdeme nečekanou věc: stěny sportovní haly jsou vyrobeny ze skla, což umožňuje výhled přes celé podlaží a do haly. Světlíky umožňují průnik denního světla do centra budovy a do horního patra.

Stěny a podlahy společných místností a chodeb pokrývá vínově červená barva. Kontrastují tak s bílou sportovní halou a učebnami, které jsou obloženy bílými panely. Nosný koncept je založen na megastruktuře. Dělící stěny učeben ve druhém patře tvoří nosná konstrukce. Na ni je zavěšena dřevěná konstrukce prvního patra.

Tímto bychom čtenáře rádi upozornili, že se letos koná 18. ročník soutěže Evropská měď v architektuře, do níž se mohou přihlásit projekty využívající měď a její slitiny. Přihlásit se lze do 30. dubna 2017 prostřednictvím formuláře na webu pořadatele.

  • Ateliér: BERREL BERREL KRÄUTLER AG
  • Země: Švýcarsko
  • Město: Vouvry
  • Ulice, číslo: Avenue de la Gare
  • PSČ: 1896
  • Realizace: 2013
  • Materiál: měď
  • Foto ©: Radek Brunecky

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři