Architektura / občanské stavby

Archiv evangelické luteránské církve, subtilní měděná pevnost vědění

Němečtí architekti gmp si odskočili od brazilských stadionů a čínských mrakodrapů a v rodném Německu postavili velice decentní měděnou budovu nového archivu evangelické luteránské církve, který schovává třeba takové poklady, jako je korespondence Martina Luthera. Technické a provozní nároky se zde snoubí s estetickým provedením, měděná fasáda potom budově propůjčuje proměnlivý vzhled.

gmp , 19. 4. 2017

Nová budova státního archivu evangelické luteránské církve v Bavorsku se nachází na místě bývalé továrny v těsném sousedství bývalého archivu. Se 34 kilometry regálů má archiv nyní více než dvojnásobek své předchozí úložné kapacity, a navíc restaurátorskou dílnu i místnosti pro návštěvníky. V archivu je uloženo mnoho originálních dokumentů – včetně dopisů Martina Luthera, papežských a císařských dokumentů i četných historicky důležitých knih a obrazů – chráněných pasivním klimatizačním systémem.

Nová budova se skládá ze dvou protínajících se masivních kostek, vznášejících se nad průhledným, dovnitř odsazeným přízemím. Stavba se zvedá z podstavce suterénu, u silnice asi metr vysokého, který z kopce vzrůstá do plné výšky patra směrem k jihu a je zakončen velkou terasou s výborným výhledem na jezero Wöhrder See. Kompozice vytváří solitární, sošnou stavbu s hlavními fasádami po všech stranách. Vymezuje tak sousední Zeissstrasse na jedné straně a zahradu teologického semináře na straně druhé. Při pohledu ze zahrady se nová budova archivu jeví jako pokračování a přístavba teologického semináře.

Návštěvníci vstupují do veřejných prostor archivu z Veilhofstrasse. Z ní se mohou dostat i do přednáškového sálu, který lze použít také pro výstavy. Tento sál představuje přívětivé veřejné průčelí na rohu Veilhofstrasse a Zeissstrasse. Čítárna je orientována na východ a západ, na klidné zahradní straně. Kanceláře jsou umístěny nahoře, na dvou podlažích kolem prostorů archivu, a umožňují personálu snadný přístup do depozitáře. Depozitní prostory zaujímají čtyři nadzemní podlaží nad přízemím a také dvě suterénní podlaží. Protože první suterénní podlaží vystupuje ven ze svahu směrem k jihu, je od Zeissstrasse přístup do dílny a servisních místností.

Decentní paleta materiálů

Podstavec z armované ocelové konstrukce je obložen načervenalým pískovcem, tvořícím pokračování stávající pískovcové zdi a usazujícím budovu do jejího krajinného kontextu. Obvodové stěny archivu mají lesklou měděnou fasádu se subtilní vertikální strukturou. Přírodní kovový povrch stále přirozeně oxiduje a mění barvu, až nakonec vznikne sametový, tmavě hnědý vzhled.

 

Tímto bychom čtenáře rádi upozornili, že se letos koná 18. ročník soutěže Evropská měď v architektuře, do níž se mohou přihlásit projekty využívající měď a její slitiny. Přihlásit se lze do 30. dubna 2017 prostřednictvím formuláře na webu pořadatele.

  • Ateliér: gmp
  • Země: Německo
  • Subdodavatel: Copper Product: TECU® Classic
  • Město: Norimberk
  • Ulice, číslo: Veilhofstraße 8
  • PSČ: 90489
  • Realizace: 2013
  • Užitná plocha: 9 327.00m2
  • Materiál: měď
  • autor: gmp *
  • publikováno: * 19. 4. 2017

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři