Architektura /

Přenosová média pro distribuci dat

Kromě přenosu dat po internetu či lokální síti existuje ještě řada dalších klasických způsobů distribuce dat pomocí datových nosičů – přenosných disků, disket, externích diskových mechanik, CD a DVD médií. V následujícím odstavci podrobně popíšeme ty nejpoužívanější. Asi nejlevnějším a nejrozšířenějším způsobem je v současné době vypálení CD média s potřebnými daty. Cena 10–15 Kč za médium a kapacita 700 MB je dobrý základ, každý počítač je v současné době vybaven CD-ROM mechanikou, velké množství disponuje též CD-RW mechanikami (prostě vypalovačka) pro případné dodání dalších dat či jejich změnu.

Ondrej Semerák , 8. 7. 2003

Podobný princip i velikost média používá i nový formát DVD, pouze kapacity a ceny médií jsou několikanásobně vyšší a zapisovací mechaniky ještě nejsou příliš rozšířené. Cena jednoho 4,7 GB média se pohybuje od 150 do 400 Kč za médium, zapisovací mechaniky pak stojí od 10 000 do 15 000 Kč. Kromě zatím vysoké ceny stojí formátu DVD v cestě také nekompatibilita vzájemných zápisových formátů, v současné době se vyrábějí mechaniky a média ve formátech DVD-RAM, DVD-RW, DVD+RW. Teprve v poslední době se začínají objevovat hybridní mechaniky, které zvládnou zápis ve více formátech.

Foto: eArch
Další možnost nabízejí mechaniky typu ZIP od firmy iomega. Jejich nízká kapacita, přenosová rychlost, vysoká cena za médium (300 Kč za 100 MB) a především značná nespolehlivost a náchylnost k poruchám integrity dat je již odsouvá do počítačové historie. Přesto se občas najde někdo, kdo nemá jinou možnost distribuce dat než na ZIP médiu, v málokterém počítači ovšem bude mít možnost svůj ZIP disk přečíst.
Foto: eArch
Nově nastupující a asi nejpraktičtější typ média současnosti představují přenosné USB disky. Malá levná zařízení v kapacitách od 32 MB do 512 MB a cenách od 500 do 6 000 Kč nejsou závislá na elektrickém proudu, jsou téměř nezničitelná a dají se připojit na jakýkoli počítač vybavený zcela obyčejným USB portem (třeba jako myš). V operačním systému se pak tváří jako další pevný disk a stejně tak se s nimi i pracuje, lze na ně zapisovat vysokými rychlostmi z jakéhokoli programu. Celé zařízení je veliké asi jako krátké kuličkové pero a pod víčkem má ukrytý konektor pro USB port.Nejstarším způsobem je pak přenos dat na disketách. Velmi nespolehlivé médium s omezenou kapacitou je ale naštěstí už na ústupu a v současné době se zvyšuje počet nových počítačů, které nejsou disketovou mechanikou ani vybaveny.Jak zálohovat data? I sebevětší kapacita harddisku s vašimi projekty se jednoho dne vyčerpá, proto je důležité zvyknout si na pravidelné zálohování projektů. Místo na disku se většinou začne zužovat v době, kdy dokončujete důležitý projekt a termín se kvapem blíží a rozhodně není čas na systematickou archivaci starších projektů. Jaké tedy máme hardwarové možnosti při zálohování dat, to si povíme příště.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři