Architektura /

Procházková trasa představuje pražská díla architekta Karla Pragera

Mapamátky přichází s novou procházkovou trasou, která bude na jejich webových stránkách mapamatky.cz již sedmou v pořadí. Vznikla ve spolupráci s Centrem architektury a městského plánování, jehož letní program je letos zaměřen právě na poznávání Prahy. Procházka návštěvníky zavede k nejznámějším dílům českého architekta Karla Pragera v centru Prahy, nabídne však i méně známé realizace na periferiích. Trasu Mapamátky a CAMP uvedou 27. července, ten samý den proběhne i exkluzivní komentovaná procházka.

Mapamátky , 27. 7. 2021

Projekt Mapamátky, který má za cíl mapovat pražskou architekturu a přibližovat ji široké veřejnosti pomocí tematických vycházek, přichází s novou, již sedmou, trasou. Ta vychází ze spolupráce s Centrem architektury a městského plánování, jehož hlavním posláním je zlepšit současnou podobu veřejné debaty o rozvoji Prahy a informovat i vzdělávat veřejnost na poli architektury a urbanismu. Podobné cíle si klade i spolek Mapamátky, proto byla pro obě strany spolupráce jasnou volbou. 

Manažerka studentského projektu Marie Zákostelecká uvedla, že CAMP jejich spolek oslovil s nabídkou, zda by pro ně v rámci letního programu nepřipravili trasu „ušitou na míru“. Po krátkých úvahách se objevilo téma Karel Prager, jelikož centrum v jedné z jeho budov sídlí. „CAMP můžeme najít v budově Pragerových kostek, které zmíněný architekt navrhl na přelomu 60. a 70. let minulého století. Jeho tvorba výrazně ovlivnila tvář Prahy a je tak pro nás důležité si ji připomínat a přibližovat ji lidem,“ dodává Zákostelecká. Nová trasa bude dostupná na webu od úterý 27.7.2021 a k jejímu vypuštění je plánována i komentovaná procházka od 18:00. 

Projektový ústav Výstavby hlavního města Prahy / "Pragerovy kostky", Karel Prager. Zdroj: Mapamátky

Nová trasa Mapamátek, nazvaná Pragerova trasa, se od klasických procházek tohoto projektu odlišuje tím, že se zaměřuje výhradně na dílo jednoho konkrétního architekta a je tak určena spíše pro odbornější publikum. Ostatní procházky se zabývají například tématy prázdných domů, ukazují návštěvníkům pražské filmové lokace nebo místa pobytu slavných literátů. Procházka po stopách Karla Pragera o délce necelých šesti kilometrů začíná v sídle CAMPu, Pragerových kostkách, a končí u smíchovské pobočky Komerční banky. Cestou účastníky provede kolem Centrální kotelny v areálu Všeobecné fakultní nemocnice, dále je zavede k budově bývalého Federálního shromáždění a Nové scéně Národního divadla. Návštěvníci tak mají možnost poznat několik staveb, které architekt navrhoval v druhé polovině minulého století. 

Stejně jako u ostatních vycházek Mapamátek se i u té Pragerovy návštěvníci mohou dozvědět o tipech na výlet mimo trasu. V tomto případě Mapamátky doporučují Makromolekulární ústav Akademie věd České republiky u sídliště Petřiny či Pragerovu vilu v Braníku. Jak uvádí Zákostelecká: „Právě tyto dvě zastávky ocení podle nás zejména architektoničtí fajnšmekři, kteří se nezajímají pouze o Pragerovy stavby v centru Prahy.“ Při výletu za vilou českého architekta si mohou zájemci současně prohlédnout i jedno z jeho méně známých děl, vily vystavěné pro skupinu výtvarníků.

Pragerova trasa, aplikace. Zdroj: Mapamátky

Texty k nové trase byly vytvořeny stejně jako celá trasa ve spolupráci s CAMPem. Vznikaly podle článků Jiřího Jaroše, který je nejen zaměstnancem CAMPu, ale také velkým nadšencem do Pragerovy tvorby. Proto společně se zástupci spolku Mapamátky povede komentovanou procházku a doplní tak informace brzy dohledatelné na webu o další zajímavosti. Komentovaná procházka se bude konat pouze v jednom termínu. Ti, kteří se na ni nedostanou, si však mohou nadále trasu projít pomocí webu mapamatky.cz, kde zůstane přístupná společně s dalšími vycházkovými okruhy.

Foto: EARCH
Budova Národního shromáždění / nová budova Národního muzea, Karel Prager. Zdroj: Mapamátky

  • autor: Mapamátky *
  • publikováno: * 27. 7. 2021
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři