Proměna hospodářské usedlosti s mlýnem na Slovensku od RDTH architekti Foto: Filip Beránek
Architektura / rodinné domy

Proměna staré usedlosti s mlýnem v moderní bydlení

Podobu nové usedlosti na Slovensku zásadně ovlivnila komplikovaná parcela se starým mlýnem. Architekti z ateliéru RDTH proto navrhli vzájemně propojené objekty, které svou siluetou přirozeně zapadají do rázu malé vesnice.

Adéla Vaculíková , 16. 11. 2022

Citlivě do venkovského prostředí a zachovat hodnotné části starého mlýna – to byl cíl pražského studia RDTH při návrhu nového rodinného domu. Architekty k celému projektu váže také osobní pouto. Investorem je totiž bratranec spoluzakladatele studia RDTH René Dlesk, který ve vsi Opatové na západě Slovenska navíc vyrůstal.

„Koupil rodinnou půdu, kde bydlela babička a kde stával mlýn s vodním náhonem, sklady a chlévy a kde dodnes chodí po dvorku slepice. Pozemky jsou vedle cesty, podél níž teče potok. Naproti přes cestu je návrší a na něm hřbitov, kde leží předci a snad i mlynář, který ten mlýn kdysi postavil,“ přibližují kontext místa autoři návrhu.

Aby mohli architekti na složitém pozemku uvolnit místo pro novostavbu, nechali zbourat drobné objekty skladů a chlévů. Rodinný dům dostal podobu usedlosti tvořené třemi hmotami krytými sedlovými střechami – konkrétně jde o novostavbu rodinného domu, přístřešek pro automobily a objekt pro „setkávání a práci“. „Má to být důstojná stavba, která nebude narušovat ráz vesnice, a přesto bude současná,“ říkají o celku architekti.

Právě část pro „setkávání a práci“ definovala hmota zdiva ze starého mlýna. Architekti se rozhodli zachovat jeho vůbec nejstarší a nejhodnotnější část, kterou zastřešili novým krovem. „Objekt mlýna je příliš cenný na to, aby byl zdemolován a příliš veliký na to, aby byl zrekonstruován celý. Zachováváme z něj proto jenom jeho nejstarší část a jednu obvodovou stěnu novější dostavby. Tato stěna s oknem z exteriéru do exteriéru je torzem,“ vysvětlují situaci.

Samotná novostavba rodinného domu se táhne podél cesty, která pozemek při severní straně vymezuje. Architekti podlouhlé hmotě přitom vtiskli výraznou siluetu tvořenou třemi různě velkými a na sebe navazujícími sedlovými střechami. „Díky nim v domě vzniká prostorová pestrost a umožňuje obyvatelům zažívat přechody z menších, spojovacích a užitkových prostor do někdy překvapivě velkých, otevřených, pobytových místností,“ vysvětlují architekti vliv hmoty stavby na interiéry. Ty se nesou především ve znamení jednoduchosti. Architekti pracovali především s jednobarevným laminem, bílými hladkými stěnami a odhalenou konstrukcí domu, která je tvořena CLT panely.

Foto: Interiér se nese ve znamení jednoduchosti: jednobarevné lamino, bílé hladké stěny a odhalená vnitřní konstrukce

Minimalistickou novostavbu rodinného domu obloženou laťkami z modřínového dřeva a objekt tvořený fragmentem zdiva ze starého mlýna vzájemně propojil přístřešek pro automobily. Zastřešení parkovacích stání přitom nesou subtilní ocelové sloupy, které vynáší mohutný krov. Architekti ho záměrně navrhli tak, aby mezi jeho vaznými trámy mohla v budoucnosti vzniknout další obytná část domu.

Foto: Architekti v návrhu pracovali také s původním objektem mlýnem

Propojením jednotlivých hmot zároveň usedlost získala polouzavřenou dispozici, které vymezila prostor soukromému dvorku dále přecházejícího do zahrady. Právě zeleň v budoucnosti obraz usedlosti významně dotvoří. „Zahradu zdejší zahradníci realizovali dle návrhu krajinářského studia Land 05. Okrasné jabloně, vrby u potoka či mohutný ořešák před mlýnem se v budoucnu, až trochu narostou, stanou důležitou součástí charakteru tohoto nového venkovského stavění,“ doplňují architekti.

  • Ateliér: RDTH Architekti
  • Země: Slovensko
  • Město: Trenčín - Opatová
  • Realizace: 2016 - 2018

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři