Rodinný dům v severočeské Lhotě od Ateliéru Kunc Architects Foto: Peter Fabo
Architektura / rodinné domy

Prosklený bungalov pod borovicemi stírá hranici mezi interiérem a exteriérem

Rodinný dům v úzkém kontaktu se zahradou je snem mnoha lidí. Jeden takový bungalov, který plně využívá výhody krásného pozemku se vzrostlými borovicemi, dokončil na severu Prahy Ateliér Kunc Architects.

EARCH.CZ , 18. 4. 2023

Pražské architektonické studio Ateliér Kunc Architects vedené architektem Michalem Kuncem má ve svém portfoliu celou řadu moderní přízemních domů, které zpravidla velmi úzce komunikují se svými zahradami. To byl ostatně také důvod, proč se právě na tento ateliér obrátil majitel krásného pozemku ve Lhotě severně od Prahy.

Foto: Architekti mají za sebou již několik návrhu moderních bungalovů

„Klient si nás našel, protože navrhujeme a také stavíme vzdušné a prosklené bungalovy, o kterých přemýšlíme ne jako o ‚architektuře‘, ale více jako o bydlení, o životě venku, v zahradě, v přírodě, které jsme nedílnou součástí,“ přibližují počátky projektu architekti.

Velkou předností pozemku jsou vysoké borovice rostoucí na pozemku, které místu poskytují jedinečnou, až meditativní atmosféru. Klienti požadovali přízemní a bezbariérový dům, který by plně využil všechny tyto přednosti a architekti jej navrhli právě s ohledem na všechna specifika lokality.

Foto: Důležitým východiskem návrhu byl kontext lokality

„V celé oblasti jsou pískovny, písek a kameny. Proto jsme chtěli motiv písku propsat i do celého konceptu domu. Velké kusy pískovce na fasádách pocházejí z blízkého lomu,“ popisují architekti. Kamenná zeď prostupující z interiéru do exteriéru zároveň odděluje „veřejnou“ část domu od té ryze soukromé.

Foto: V interiéru najdeme také ušlechtilé materiály, třeba obklad z travertinu v koupelně

Zcela klíčový aspekt pro celý architektonický koncept domu nicméně představuje propojení bydlení se zahradou. Toho architekti dosáhli pomocí rozměrných oken od podlahy ke stropu, která doslova stírají hranici mezi interiérem a exteriérem. „Z našeho pohledu architektů se nám tímto domem podařilo zatím nejlépe zhmotnit naši představu o bydlení na zahradě, venku,“ uzavírají architekti.

Foto: Dům architekti označují jako zhmotnění jejich představy o bydlení v zahradě

  • Autoři: Michal Kunc, Petr Tesař, Michal Sůva
  • Ateliér: Atelier Kunc Architects
  • Město: Lhota
  • Realizace: 2021
  • Zastavěná plocha: 424 m²
  • Užitná plocha: 344 m²
  • Fotograf: Peter Fabo
  • Zahrada: zahradní architektka Dana Makrlíková
  • Hlavní dodavatel: STAMURA s.r.o.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři