Rodinný dům v Čeladné od studia Kamil Mrva Architects Foto: Studio Toast, Libor Stavjaník
Architektura / rodinné domy

Obývák v zeleni. Prosklená atria otevírají interiéry rodinného domu výhledům na beskydskou krajinu

V obci Čeladná zrealizoval ateliér Kamila Mrvy přízemní rodinný dům, který zaujme v první řadě celoprosklenými stěnami stírajícími hranici mezi interiérem a zahradou a velkým kruhovým otvorem v betonové stropní desce.

EARCH.CZ , 13. 4. 2023

„Čeladná, pro mnoho lidí místo úniku před shonem, rekreace a uvolnění. To je i příklad našich klientů Petra a Adély z jižních Čech. Pozemek, který si vyhlédli a posléze na něm vyrostl jejich vysněný dům, má podlouhlý, obdélníkový tvar,“ říká architekt Kamil Mrva.

Ateliér Kamil Mrva Architects už má na kontě několik přízemních rodinných domů, u kterých se uplatňují velké přesahy plochých střech i velkorysé prosklené stěny (jmenujme atriový dům ve Frýdku-Místku, dvougenerační bydlení v Šilheřovicích nebo luxusní dům poblíž Prahy). Obdobné principy najdeme také u rodinného domu v Čeladné.

Foto: Dům se otevírá svému okolí v severojižní ose

Zatímco směrem od vstupu na pozemek působí dům jako jednoduchý a uzavřený monolit kvůli přítomnosti cyklostezky, v severojižní ose se naopak plně otevírá svému okolí díky rozměrným fixním oknům od podlahy ke stropu v subtilních hliníkových rámech.

Srdce domu představuje centrální obytný prostor zahrnující kuchyň s jídelnou, odkud mají majitelé krásné výhledy do okolí. „Na tento prostor jsou ‚navěšeny‘ jednotlivé pokoje uživatelů, koupelna, sklady a technické místnosti,“ pokračují autoři návrhu.

Foto: Díky užití rozměrných oken v subtilních rámech se stírá hranice mezi interiérem a exteriérem

Pocit intimity a přírody je dosažen díky dvojicí atrií s prosklenými stěnami – navrhli jsme ‚sad v krajině‘,“ říkají architekti, kteří na projektu spolupracovali s krajinářským architektem Zdeňkem Strnadelem z nedalekých Kunčic. V atriu nechali architekti vysadit strom, který postupně proroste velkým kruhovým otvorem ve stropní desce.

Projekt vznikl s využitím ARCHICADu.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři