Jakub Cigler Architekti realizovali nárožní administrativní budovu na náměstí W. Churchilla s cihlovou fasádou Foto: Filip Šlapal
Architektura / administrativní stavby

Racionálně věcný. Náměstí W. Churchilla doplnil administrativní objekt s fasádou z lícového zdiva

Architektonický ateliér Jakub Cigler Architekti si připsal do svého portfolia projektů nový administrativní objekt Churchill II. Ten doplnil uliční frontu hned vedle o rok dříve realizovaného projektu Churchill I., a zakončil tak nároží ulic Italská a Seifertova.

EARCH.CZ , 20. 5. 2023 / Advertorial

V dobré společnosti

Náměstí W. Churchilla je významným místem, které cestou z hlavního nádraží nahoru otevírá pražský Žižkov. Náměstí uzavírají ze dvou stran dva architektonicky významné objekty. Prvním z nich je legendární Dům Radost, původně palác Všeobecného penzijního ústavu dokončený v roce 1934, významná památka meziválečného funkcionalismu od slavné dvojice autorů Josefa Havlíčka a Karla Honzíka. Druhou stavbou je budova, dnes sídlo Vysoké školy ekonomické, která byla dokončena v roce 1938 podle projektu známého architekta Mečislava Petrů.

Obě stavby svou fasádou navenek hovoří jasným racionálním tvaroslovím typickým pro meziválečný funkcionalismus. Fasáda domu Radost je pokryta keramickým obkladem, fasáda Vysoké školy ekonomické je ponechána v neomítaném režném zdivu. Struktura obkladů a cihel opticky rozbíjí obrovskou plochu fasád obou objektů, čímž jejich velké hmotě dává lidské měřítko a městský charakter. A do společnosti těchto velkých staveb vstupuje nový administrativní objekt Churchill II., který na jejich odkaz, logiku, kterou místo utvářejí a materiálový charakter zdárně navazuje.

Foto: Stavba se nachází na náměstí W. Churchilla, jež uzavírají dvě významné budovy - funkcionalistický Dům Radost a sídlo Vysoké školy ekonomické

Exponované nároží

Churchill II. se nachází na parcele nad hlavním nádražím. Jedná se o velmi exponované místo, které je patrné nejen z mnoha míst v Praze, ale také je jedním z prvních obrazů, kterými se Praha otevírá při příjezdu vlakem. Architektonický ateliér v čele s Jakubem Cíglerem zde již rok před dokončením tohoto projektu realizoval hned na vedlejší parcele administrativní objekt Churchill I. Velké administrativní projekty nejsou pro kancelář Jakuba Cíglera ojedinělou zakázkou, právě naopak, ateliér jich má na kontě již několik desítek.

Churchill II. vstupuje do rohové parcely jako pevný robustní blok. Aby blok nepůsobil monotónním dojmem velké hmoty, je jeho forma kvádru rozložena do několika menších celků různé výšky. Nejvyšší bod domu je pochopitelně jeho nárožní hmota, která v křížení ulic Italská a Seifertova vytváří novou dominantu. Rozložení jednolité hmoty kvádru je mimo různé výšky podpořeno také charakterem jednotlivých fasád. Ty sice mají jednotný charakter racionálního rastru, avšak skrze různé typy oken a jejich rozměry se architektům podařilo docílit dojmu určité lehkosti namísto těžkopádné monotónnosti.

Foto: Fasádu z lícového zdiva produktové řady Terca dodal osvědčený výrobce Wienerberger

Cihla jako charakter

Dům na první pohled zaujme svou fasádou z neomítaného režného zdiva. Jak již bylo zmíněno, cihlová fasáda objektu propůjčuje charakter, kterým navazuje na charakter svých společníků obklopujících náměstí. Na fasádu bylo použito lícové zdivo produktové řady značky Terca od osvědčeného výrobce Wienerberger. Skrze široké portfolio produktů značky Terca, je možné si vybrat z několika typů fasádních systému a v různých barevnostech. Pro Churchill II. byl zvolen tmavý odstín zdiva, čímž bylo dosaženo zajímavého kontrastního vztahu s vedlejším objektem Churchill I., který je zahalen do čistě bílé obálky. Cihlová fasáda tak napomáhá zjemnění měřítka domu a dělá z něj pevně stojící dům, který doplňuje významné náměstí o další městotvorný objekt.

Do fáze dokumentace pro územní rozhodnutí na projektu pracoval ateliér AUKETT.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 20. 5. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři