Architektura / občanské stavby

Rekonstrukce pivovaru inspirovaná motivem cesty

V našem výběru studentských návrhů, oceněných v loňském roce Žlutou kartou, se po druhé objevuje projekt konverze pivovaru Buštěhrad. Tentokrát jde o řešení Moniky Bauerové, které je sice umírněnější, ale o nic méně nápadité.

Monika Bauerová , 14. 12. 2011

Popis objektu

Objektem řešení byla konverze bývalého pivovaru v Buštěhradě. Vznikla nová funkční náplň objektů – hotel s konferenčními prostorami. Buštěhrad je v dostupné vzdálenosti od Prahy a Kladna, proto je funkce hotelu žádoucí a ve městě doposud scházející. Další absencí vybavenosti jsou kulturní prostory pro obyvatele. Tato funkce bude umožněna v době nepřítomnosti konferencí v hotelu.

Uspořádání interiéru (objektu 1) je řešeno variabilně, aby mohlo uspokojit poptávku workshopů, konferencí, školícího centra, zájmových kroužků, výstav a ostatních kulturních akcí.

Stávající objekty pivovaru (objekt 1 a 2) byly zachovány. Objekt 1 je historicky cenný a byly provedeny změny pouze v interiéru, formou přepatrování (ze 3 pater na 2). Tyto prostory byly využity pro funkci konference.

Objekt 2 nemá významnou historickou hodnotu, spíše emoční pro místní obyvatele. Proto byla jeho fasáda přestavena a zachován interiér. Ostatní budovy bývalého pivovaru byly zbourány a nahrazeny novostavbou, která citlivě navazuje na původní objekty a vytváří příjemné moderní prostředí.

Materiálové řešení nových částí je průmyslové, aby navázalo na atmosféru okolí (ocel, imitace mědi – desky fundermax).

Inspirace

S ohledem na funkci bývalého pivovaru byla inspirace průmyslem více než jasná. Veškeré novostavby na toto téma navazují a snaží se ho podtrhnout. Hlavním motivem inspirace byla „cesta“ – při prvním pomyšlení na průmysl mě napadne hala, kde je umístěna desítka strojů a vy se musíte touto cestou proplétat. Tato cesta mi byla inspirací při tvorbě první dostavované hmoty – restaurace. Díky tomu vznikl osvětlený vzdušný prostor, který v pohledu dodržuje rytmus historických budov a v interiéru vytváří hravé průhledy do exteriéru. Tento motiv byl dále použit v interiéru, jako hravé pojetí konferenčních prostorů, kde jsou vestavěny místnosti do otevřeného krovu. Inspirací cestou bylo vytvořeno i venkovní stání, garáže, molo a ve stejném duchu i parter okolí hotelu.

Druhou průmyslovou inspirací byly stroje – „ozubené kolo“. Tyto křivky se objevují u dostavby hotelové části. Díky těmto tvarům se podařilo docílit hmoty, která je osvětlená ze středu (pomocí atria) a navazuje volně na exteriér. Tímto atriem hosté vstupují do svých pokojů pomocí lávky, která je také průmyslovým prvkem architektury.

Ocenění "Žlutá karta" udělují odborníci Katedry architektury vynikajícím studentským projektům, zhotoveným v rámci předmětů architektonická kompozice, ateliérová tvorba a projektům předloženým jako bakalářské a diplomní práce.

  • Autoři: Monika Bauerová
  • Země: Česká republika
  • Škola: FSv ČVUT v Praze
  • Město: Buštěhrad

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři