Rodinný dům s knihovnou v Českých Budějovicích od studia +arch Foto: Archiv autorů
Architektura / rodinné domy

Rekonstrukce vtiskla obyčejnému rodinnému domu v Českých Budějovicích funkcionalistický výraz

Architekti z ateliéru +arch mají za sebou komplexní rekonstrukci jednoho obyčejného rodinného domu v Českých Budějovicích, který svými zásahy proměnili na elegantní bydlení oživené výraznými barvami.

EARCH.CZ , 9. 12. 2022

Rodinný dům, který jeho původní majitelé postavili svépomocí, se nachází na menší parcele v klidné rezidenční části Českých Budějovic. Dispozice domu byla poměrně chaotická, proto rekonstrukce zahrnovala také kompletní změnu řešení vnitřních prostorů. Tomu napomohlo především nově přistavěné schodiště umožňují logičtější uspořádání interiéru.

Původně nenápadná stavba se pomocí citlivých zásahů podle návrhu studia +arch – architektonický ateliér proměnila v rodinný dům vyzařující reprezentativní charakter meziválečné moderny. Tomu napomohla rozměrná pásová okna v sytě modrých rámech i elegantně zakřivené boční přístavby – jedna obsahuje již zmiňované schodiště, druhá pak kuchyň v úrovni patra. Její střecha slouží jako terasa přístupná z ložnic ve druhém patře.

Foto: Interiér domu rozzařují pestré barvy vestavěného nábytku, knih i obrazů

„Hlavní obytné podlaží zůstává v prvním patře s výhledem do ulice a jižním sluníčkem. Návaznost na klidnou jednosměrnou ulici, kde si můžou děti hrát a kde komunikace se sousedy je na denním pořádku, byla pro rodinu důležitá. Na sever je orientována pracovna propojitelná s jídelnou díky skládacím dveřím,“ upřesňují autoři návrhu s tím, že přízemí patří kromě garáže a technického zázemí nově také koupelně se saunou a hostinskému pokoji. Přibyl rovněž zadní vstup do zahrady.

Foto: Stav domu před rekonstrukcí

Na výsledné podobě domu zaujme vedle velkého obytného prostoru s kuchyní, jídelnou a obývákem především práce s výraznými barvami. Modř uplatněná v exteriéru přechází do interiéru prvního patra v podobě kuchyňského bloku a velkých skládacích dveří. S barevnými akcenty pak korespondují také obrazy od českých umělců.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři