Chata v Jizerských horách od architektky Kateřiny Margoldové Foto: FRVR
Architektura / rekreační objekty

Rekonstrukce očistila a rozšířila starou chatu v Jizerských horách. Pohrává si s detaily i barvami

Architektka Kateřina Margoldová navrhla empatickou rekonstrukci staré horské chaty, která očistila a rozšířila její původní hmotu a vtiskla exteriéru i interiéru elegantní moderní výraz.

Kristýna Korčáková , 14. 9. 2022

Zděná chata z padesátých let se ukrývá na palouku mezi stromy v podhůří Jizerských hor. Je umístěna ve svahu jednoho z místních hřebenů a vede k ní nezpevněná cesta. Architekta Kateřina Margoldová k její rekonstrukci přistoupila velmi citlivě, inspirovala se tradičním řešením místních stavení, vsadila na kvalitní materiály a promyšlené detaily.

Jelikož majitele váže k chatě silné osobní pouto, architektka ji pouze „očistila“ od pozdějších přístaveb a přivedla zpět k její původní koncepci. „Nová hmota vznikla protažením původního tvaru ve směru hřebene na jih do míst, kam dosahovaly přístavby kůlny a koupelny,“ vysvětluje architektka.

Celý objekt zprostředkovává dostatečný komfort pro pět osob. Přízemí zahrnuje vstupní předsíň, chodbu se schodištěm a koupelnu. Hlavní prostor v sobě spojuje obývací pokoj, jídelní a kuchyňský kout. Kuchyňská linka vede podél stěny a volně tak navazuje na prostor s jídelním stolem uprostřed místnosti. Rohová sedačka u kamen zase nabízí intimnější kout pro posezení s knihou nebo přáteli. V podkroví najdeme koupelnu a dvě ložnice, každou orientovanou na jednu stranu.

Interiér je ve své podobě inspirovaný horským okolím. Vévodí mu „lesní“ zelená barva, kterou jsou natřené dveře, skříňky v koupelnách nebo kuchyni. Dekor dřeva se z nábytku přenáší i na podlahy – vše dohromady velmi dobře funguje. „Okenní otvory a vstupní dveře jsou opatřeny světle zeleným nátěrem v odstínu, který byl používán i v původním objektu,“ objasňuje architektka barevné řešení.

Foto: Dřevěné přiznané nosníky korespondují s dřevěnou podlahou

Vnitřek nezaujme pouze barevnými akcenty, ale i čistými a promyšlenými detaily a celkovou střídmostí. Zajímavý dřevěný dekor na šatních skříňkách v ložnici se inspiruje siluetou vrcholků okolních stromů.

Rozličné materiálové struktury architektka rozehrála jak zvenku, tak zevnitř.  Chata stojí na kamenné podezdívce, je omítnuta světlou omítkou kombinovanou s obložením z modřínových prken. V interiéru se zase dřevo střídá s dlaždicemi nebo kachličkami. Zajímavým prvkem je také přiznaná původní zděná konstrukce, která na sebe v interiéru upozorňuje hned na několika místech a je projevem celkového empatického přístupu k objektu i okolí.

Mimo pobyty majitelů slouží chata k rekreačním pronájmům. Vedle chaty se pak nachází také dřevěná kabina Tiny house done od architektů DDAANN, kterou si lze rovněž pronajmout.

Foto: Tmavě zelená propojuje všechny místnosti stejně jako všudypřítomná inspirace siluetou okolních lesů
  • Autoři: Kateřina Margoldová
  • Země: Česká republika
  • Město: Nová Ves
  • Realizace: 2021
  • Projekt: 2018

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři