Přestavba prvorepublikové vily v Brně podle návrhu studia AEIOU Foto: Martin Zeman
Architektura / rodinné domy

S motivem trojúhelníku. Prvorepubliková vila v Brně prošla radikální rekonstrukcí

Meziválečná vila zaujme po rekonstrukci především novým trojúhelným vikýřem. Motiv rovnostranného trojúhelníku najdeme ovšem i na dalších místech brněnské vily – propisuje se tu totiž jak do detailů, tak větších celků.

Adéla Vaculíková , 3. 11. 2021

Architektonicky průměrná vila z 30. let minulého století v brněnských Žabovřeskách se ještě nedávno obracela do ulice svou rozměrnou mansardovou střechou. V minulých letech ovšem prošla radikální rekonstrukcí pod vedením domácího studia AEIOU. Architekti se totiž kromě adaptace vnitřních prostorů rozhodli osobitě vstoupit také do vnějšího vzhledu domu.

Foto: Kromě kompletní přestavby interiéru došlo také k úpravám exteriéru vily

Dvoupodlažní podsklepená vila s neobyvatelným podkrovím dispozičně nevyhovovala současným nárokům na bydlení a architekti proto razantně zasáhli do dispozic jednotlivých pater. Největší proměnou v tomto ohledu prošlo přízemí, kde probouráním nosných zdí vznikl otevřený a vzdušný prostor obývacího pokoje s kuchyní a jídelnou. V patře pak najdeme dětské a hostinské pokoje s koupelnami.

Foto: V přízemí vznikl nový společný otevřený prostor obýváku, kuchyně a jídelny

Ten nejzajímavější prostor se však skrývá až v podkroví. Architekti se rozhodli využít jeho potenciálu a vložit do něj hlavní ložnici s koupenou. „Díky výměně původních prvků krovu za ocelové krokve a táhla v podlaze se nevyužitá půda stává velkým otevřeným prostorem. Dochází zde k propojení hlavního a vedlejšího traktu, v jehož křížení je ložnice,“ popisují architekti svůj záměr.

Že podkroví prvorepublikové vily ožilo, je jasně patrné už z exteriéru. Původně zděný uliční štít nahradila prosklená plocha, za níž se nyní nachází koupelna. Soukromí zajišťuje bambusový slunolam, který zároveň razantní vstup do hmoty stavby zjemňuje.

Foto: Nejzajímavější prostor vznikl v podkroví - najdeme tu netradičně řešenou ložnici s koupelnou

Směrem do zahrady vznikl zcela nový vikýř navazující na původní mansardovou střechu. Kromě nového prostoru pro venkovní posezení, poukazuje jeho tvar také na ústřední motiv celého architektonického konceptu přestavby – rovnostranný trojúhelník.

Foto: V interiéru i exteriéru - tam všude objevíme motiv trojúhelníku

Motiv trojúhelníku objevíme v každé místnosti vily. V přízemí je skryt v inkrustaci jídelního stolu nebo ocelovém schodišti s dřevěným obložením vedoucím do prvního patra. Ve zbytku stavby je viditelný v detailech nábytku, rastru podlahy nebo keramických obkladech.

Foto: Soukromí v nové podkrovní koupelně zajišťuje slunolam z bambusu

  • Autoři: Jan Vojtíšek, Jakub Staník
  • Ateliér: studio AEIOU
  • Spolupráce: Tamara Vojtíšková, Tomáš Pevný, Diana Bevelaquová, Dong Thy Huang
  • Město: Brno - Žabovřesky
  • Realizace: 2020
  • Užitná plocha: 334 m²
  • Zastavěná plocha: 125 m²
  • Projekt: 2017
  • Zahrada: ATELIÉR PAPAVER, s.r.o.
  • Fotograf: Martin Zeman
  • Hlavní dodavatel stavby: AZ STAV BRNO s.r.o.: Dodavatel interiéru: TARGET DESIGN s.r.o.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři