Architektura / bytové domy

Rezidenční projekt Kaskády Hranice tvoří bytové domy s rozehranými objemy

Studio ARTERA ATELIER navrhlo soubor bytových domů ve městě Hranice Foto: ARTERA ATELIER

V moravském městečku Hranice vyrůstá developerský projekt, který nabízí bydlení ve třech bytových domech. Díky „kaskádovému“ pojetí hmot podle návrhu architektonické kanceláře ARTERA ATELIER je zajištěn dostatek soukromých teras i přirozené stínění bytů.

EARCH.CZ , 13. 3. 2023 / Advertorial

Projekt Kaskády Hranice vyrůstá na okraji sedmnáctitisícového města, odkud mají obyvatelé dobrou dopravní dostupnost do městského centra Hranic i do přírody. Jedná se o trojici bytových domů umístěných v mírném svahu, které vznikají postupně ve třech fázích – první už je od minulého roku zkolaudovaný, druhý se aktuálně předává majitelům a třetí by měl být hotový na podzim letošního roku.

Za architektonickým návrhem stojí společnost ARTERA ATELIER, která byla založena již roku 1992, díky čemuž se jedná o jednu z nejzavedenějších architektonických kanceláří u nás. Tato kancelář pod vedením architektů Ladislava Opletala a Miroslava Strnada má tudíž s projektováním rezidenčních souborů bohaté zkušenosti, jelikož v jejím portfoliu najdeme hned několik velkých bytových domů v různých koutech Česka.

Foto: Příznivým prvkem v architektonickém řešení bytové stavby je plastické ztvárnění objemu. Zajišťuje dostatek soukromí na terasách i přirozené stínění bytů

Podoba bytových domů v Hranicích zaujme kolemjdoucí už na první pohled – architekti jim totiž propůjčili výrazné členění objemů do menších boxů. „Plastické ztvárnění je posíleno protažením některých stropních desek a následně celé hmoty objektu. Řešení stavby s využitím principu střídání lichých a sudých podlaží o různém tvaru půdorysů považujeme za příznivý prvek v architektonickém řešení bytové výstavby,“ uvádějí autoři návrhu.

„Jde o jednoduchý princip umožňující velkorysé řešení teras bez ohrožení světelných podmínek bytů pod terasami. Hloubka teras je prakticky součtem hloubky „lodžií“ a délky krakorců „balkonů“. K zastínění spodních bytů pak dochází pouze poloviční hmotou oproti klasickým balkonům. Intimita a vysoké soukromí na terasách jsou tak zaručeny, a to kombinací propracovaného dispozičního řešení a způsobem provedení ocelového zábradlí s částečným záklopem pohledovými HPL deskami,“ pokračují architekti.

Foto: Obklady do chodeb, teras i koupelen dodala česká značka RAKO

Projekt měl přitom nezvyklý stavební vývoj. Jeho původní návrh (rovněž zpracovaný kanceláří ARTERA ATELIER) s již vydaným stavebním povolením byl totiž nakonec na více jak dekádu odložen k ledu, v důsledku čehož značně zastaral a neodpovídal tedy dnešním požadavkům. Když se jej tak chopil nový investor, bylo potřeba jej přepracovat – charakteristické kaskády byly zachovány, domy však získaly nové fasády i další prvky.

Pokud jde o řešení samotných bytů, jejich interiéry se liší dle standardu, který si jejich majitelé zvolí (Standard, Elegance, Premium). Ve všech bytech nicméně architekti pracovali ve velkém množství s keramickými obklady RAKO,  s jejichž výrobky mají zkušenosti také z jiných projektů – oceňují přitom poměr kvality a ceny, design i fakt, že se jedná o tradiční českou značku. Obklady našly své využití primárně v koupelnách, chodbách bytů a ve všech společných prostorech domů včetně venkovních teras. Právě zde se uplatnily venkovní dlaždice Quarzit 60 x 60 cm s 2 cm tloušťkou, které vyhovovaly náročným požadavkům architektů.

Světlé interiéry se rozhodli architekti doplnit keramickými obklady RAKO, které odkazují k přírodním materiálům. V závislosti na zvoleném standardu tak v bytech najdeme velkoformátové obklady Quarzit, Saloon, Betonico s povrchem připomínajícím kámen, dřevo nebo betonovou stěrku, které přispívají k vytvoření příjemné atmosféry ve vnitřních prostorech.

  • Autoři: Ladislav Opletal
  • Ateliér: ARTERA ATELIER
  • Spolupráce: Miroslav Strnad
  • Země: Česká republika
  • Město: Hranice
  • Město: Pod Nemocnicí, 753 01 Hranice
  • Projekt: 2016
  • Realizace: 2020

SPONZOR

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 13. 3. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři