Architektura / bytové domy

Na Slovensku vyrůstá bytový soubor, který vyniká řešením veřejného prostoru

Bytový dům ve slovenském Kysuckém Novém Městě od studia SLLA Foto: SLLA

Bytový komplex Kamence ležící na rozhraní městské zástavby a přírody vyniká svým urbanistickým i architektonickým řešením, díky čemuž loni také zvítězil v prestižních slovenských cenách CEZAAR. Budovy zaujmou také originálními grafikami na míru i dalšími detaily.

EARCH.CZ , 16. 6. 2022 / Advertorial

V roce 2017 získal slovenský ateliér SLLA první cenu v architektonické soutěži na zpracování projektu na využití rozvojového území v patnáctitisícovém Kysuckém Novém Městě, které se nachází na severozápadě Slovenska. Minulý rok byla realizovaná první etapa tohoto rezidenčního projektu, který se nachází v bezprostřední blízkosti řeky Kysucy.

Důležitost veřejného prostoru

Projekt mezi ostatními podobnými záměry vyniká svým důrazem na vytvoření opravdu kvalitního prostoru pro život obyvatel. Kromě úzkého propojení s okolní zelení je to také zajištění občanské vybavenosti v podobě obchodů, sportovního a volnočasového centra a mateřské školy s ohledem na budoucí obyvatele bytů, které budou pravděpodobně z větší části tvořit mladé rodiny. Novou zástavbu koncipovali architekti tak, aby se mezi domy snadno orientovaly i děti.

Prostor mezi jednotlivými domy proto slouží nejen pro parkování automobilů, ale najdeme tu také dětské hřiště, komunitní zahradu, prostranství pro piknik a relaxaci včetně pingpongových stolů. Podobně jako veřejný prostor jsou i byty řešeny variabilně tak, aby vyhovovaly široké škále potenciálních obyvatel: přízemní s menší předzahrádkou, v patře pak s balkonem, lodžií nebo střešní s terasou.

Foto: Veřejný prostor s hřišti, komunitní zahradou či místem pro piknik pomáhá budování sociálních vazeb

Vizuální propojení i originální odlišení

Pro jednotlivé, tvarově různorodé domy, navrhli architekti vizuálně propojující prvky. Fasády všech domů tvoří hladce omítané stěny v pískovcovém odstínu, se kterými ladí světlé okenní rámy. Jemné akcenty pak představují doplňky v šedé barvě v podobě zábradlí lodžií, kovových konstrukcí zvýrazňující kubickou hmotu balkonů, okapů nebo oplechování plochých střech.

Aby architekti usnadnili orientaci obyvatel, rozhodli se hlavní vchody do jednotlivých domů pojmout netradičně a věnovat jim individuální péči. O jejich podobu se postarali výtvarníci Marek Ormandík, Ivica Markovičová, Veronika Cvinčeková, Mišo Ormos a Oto Hudec.  Ivica Markovičová, Oto Hudec a Veronika Cvinčeková zvolili pro svá díla námět řeky. Pro první umělkyni symbolizuje přirozené plynutí života a rozmanitost událostí, které přináší, zatímco Oto Hudec se zaměřil na pojetí řeky jako vodního živlu. „Ruce na obraze symbolizují meandry řeky, dlaně o ni citlivě pečují a zároveň její tok usměrňují,“ vysvětluje hlavní motiv svého obrazu výtvarník. „Voda, řeka, obzor, sen. Já sním o místě, kde hnízdí supi bělohlavé a živel vytvořil nevídanou krásu,“ říká ke svému pojetí tématu Veronika Cvinčeková. Vstupní prostor čtvrtého z domů ozvláštňují strážní andělé Marka Ormandíka. Jeho malby také zpestřují prostor hřiště ve vnitrobloku.

Malby a grafiky vypálené na keramické dlaždice najdeme například právě ve vchodových prostorách domů. Architekti spolu s odborníky, výrobci obkladů RAKO, vybrali sérii Extra, která disponuje obdélníkovými i čtvercovými formáty variabilních rozměrů, což umožňuje jejich kreativní využití. Série nabízí jak obkládačky, tak dlaždice s různými povrchy v barevné škále odstínů béžové a šedé a čtvercové dlaždice s jemně stěrkovaným reliéfem, které splňují potřebné požadavky na mrazuvzdornost a protiskluznost. Skvěle tak vyhovují zvýšeným nárokům provozu společných prostor, a to jak v interiéru, tak exteriéru.

V případě bytového komplexu Kamence jsme jen v jeho první etapě dodali více než 1600 m2 dlaždic formátu 45x45 cm, které doplnily plochy dlaždic o rozměrech 60x60 cm, a to v různých barvách. Ucelený estetický dojem pak dotváří doplňky v podobě tzv. schodovek a soklů, které jsou ideální pro elegantní a funkční řešení schodišť vyhovující technickým normám. Vnitřní obklady stěn jsou řešeny z obkládaček formátu 20x40cm a suma všech ploch přesahuje 2500m2," upřesňuje technický poradce značky RAKO, L'udovít Bulla.

Foto: Určitou uniformitu architektonického výrazu budov narušují origináně řešené vstupy jednotlivých domů

O výjimečnosti projektu svědčí také fakt, že autoři návrhu zvítězili v loňském ročníku slovenských cen CEZAAR, přestože dokončena byla teprve první fáze – zhruba desetina zamýšleného celku. Porota ocenila především nadstandardní pojetí veřejného prostoru, který má napomoci budování silných sociálních vazeb.

  • Autoři: Miriam Lišková, Michal Sulo
  • Ateliér: SLLA Architects
  • Spolupráce: Jana Nagyová, Boris Rusiňák, Viktória Sabadošová
  • Země: Slovensko
  • Město: Kysucké Nové Mesto
  • Projekt: 2017-2019
  • Realizace: 2019-2020
  • Obestavěný prostor: 1040 m²
  • Investor: Istrofinal a.s.
  • Užitná plocha: 6703 m²
  • Zastavěná plocha: 1040 m²
  • Spolupráce - zeleň: Ján Augustín, Iveta Augustínová - Ateliér Divo
  • Spolupráce - sochařské řešení: Pavlína Sceránková, Dušan Zahoranský, Rom Kostrica
  • Spolupráce - výtvarná díla: Ivica Markovičová, Marek Ormandík, Oto Hudec, Mišo Ormos, Veronika Cvinčeková

SPONZOR

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 16. 6. 2022
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři