Architekti z Ateliéru stavebních konstrukcí realizovali v pražských Čakovicích skladové haly Foto: Radek Úlehla
Architektura / občanské stavby

Skladové haly v Čakovicích nejsou anonymními plechovkami, přizpůsobují se obytnému charakteru lokality

Prefabrikované haly v Čakovicích působí díky svému řešení kultivovaně a hodí se do prostředí městské části Prahy. Pomáhají jim k tomu okna i originální řešení fasád.

EARCH.CZ , 28. 12. 2022 / Advertorial

IMPERA PARK Čakovice

Dvě skladové haly v okrajové městské části Prahy jsou postavené ze samonosných prefabrikovaných sendvičových panelů s povrchovou úpravou ve stylu pohledového betonu. Díky abstraktní grafické úpravě jsou ovšem nevšední. „Snahou byl moderní design objektů a s tím spojené využití speciálních konstrukcí a materiálů,“ říkají autoři hal.

Tvarově střídmé stavby se nacházejí v uzavřeném areálu na jihovýchodním okraji Čakovic. Zdejší IMPERA PARK Čakovice zde už od roku 2001 buduje stejnojmenná společnost podnikající v odvětví developmentu a správě nemovitostí. Sama v Čakovicích sídlí od devadesátých let.

Kultivované skladové haly

Dvě novostavby v IMERA PARKU byly navrženy jako skladové haly, jejich součástí jsou ale i administrativní prostory. „Záměrem bylo vybudovat nové dva objekty jako náhradu za již technicky nevyhovující stávající budovy. Stavba samotná byla navržena tak, aby svým zpracováním zapadla do okolí, a to co se týče výškového, barevného, i konstrukčního řešení,“ popisují situaci projektanti z Ateliéru stavebních konstrukcí.

Foto: Architektura hal je střídmá, elegantní a barevně laděna do šedých odstínů

Obě stavby jsou dvoupodlažní a nepodsklepené. Většina podlažní plochy je využívaná jako sklad nábytku a průmyslového zboží. Administrativní prostory jsou situovány do druhého podlaží. Součástí obou objektů je také sociální zařízení včetně sprch.

Architektura hal je střídmá, ale zároveň kultivovaná. Obě stavby jsou seskládané z kubických objemů, díky množství oken nepůsobí jako klasické domy, ale přizpůsobují se prostředí městské části. „Kombinace nevýrazného barevného řešení laděného do šedých odstínů a skleněných ploch přispěje k elegantnosti ztvárnění budov. S ohledem na okolní zástavbu a návaznosti na ni byly zvoleny ploché střechy,“ dodávají autoři.

Grafická úprava fasád

Prefabrikované panely z pohledového betonu pro stavbu dodala společnost KŠ PREFA. Zvolen byl unikátní konstrukční systém samonosných sendvičových stěn s názvem HalaSystem. Grafické povrchové úpravy panelů bylo dosaženo díky matricím 2/32 Inn společnosti Reckli. „Matrice Reckli se osvědčily při ztvárnění pohledového betonu jak z hlediska estetiky, tak hospodárnosti, protože jsou až na stonásobné použití. Jejich elasticita umožňuje ztvárnění jakéhokoliv designu a grafiky. Vybrat si lze také ze standardních 250 designů,“ říká Iveta Heczková, Key Account Manager společnosti Reckli.

Foto: Fasádu tvoří prefabrikované panely z pohledového betonu, které dodala společnost KŠ PREFA

Stejnou povrchovou úpravu má i betonový plášť obchodního centra v Čakovicích, jehož investorem je taktéž společnost IMPERA. Ta v Čakovicích počítá i s dalšími investicemi do rozvoje. Vedle polyfunkční stavby obchodního centra by v budoucnosti měla vyrůst třeba venkovní restaurace nebo podzemní parkoviště.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 28. 12. 2022
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři