Architektura / občanské stavby

Soudní kanceláře z mědi

Jde o návrh C + S, který zvítězil v mezinárodní soutěži. Nová budova je naroubována do složitého městského systému Benátek v ulici Piazzale Roma, automobilovém vjezdu do Benátek. Zároveň se stává "infrastrukturou", kterou přenáší existující továrnu z 19. století (bývalá továrna Tabacchi) do současné doby: faktické využití technických systémů budov.

C+S Architects , 26. 9. 2013

Rozměry budovy vychází z obrovské prázdnoty Piazzale Roma, na opačné straně s výhledem na most Santiago Calatrava. Obrovský, pět pater vysoký prostor se chová jako "městský vstup", osvětlený střešními okny, obdobně jako u všech bývalých průmyslových budov v okolí.

Tento vertikální vnitřní prostor, během dne volně přístupný, bude v přízemí obsahovat komerční služby v podobě velkého veřejného prostoru pro občany. Funguje také jako vstup do řady veřejných prostranství, které budou získány budoucí rekonstrukci stávajících budov.

Nová hmota představuje jednoduchý, archetypální, kompaktní tvar, vyplývající ze zpracování benátské typologie průmyslových budov a propojení obrovských parkovišť do panoramatu.

Vstupem se stává pět metrů dlouhá vysutá část na Piazzale Roma: obrovský "stín", který v novém městském systému vede pohyb osob vodorovně a svisle buď lineárními schodišti nebo výtahy, které obsluhují všechna podlaží.

Lineární schodiště je navrženo souběžně se stěnou, směřující k parkovací budově San Marco, což umožňuje začlenit do konstrukce zdi malá okna jako body, vnášející do budovy zvláštním způsobem přirozené světlo.

K opláštění budovy je použita předoxidovaná měď. Měď je v Benátkách materiálem, z něhož jsou střechy všech institucionálních (náboženských a světských) budov. Materiál a tvar se v tomto projektu stávají metaforou, reprezentující instituci: dům spravedlnosti je velkou monomateriální střechou, vítající občany do osvíceného prostoru.

Architekti vždy pracují s materiály a světlem, předoxidací podněcují myšlenku odečtení materiálu z povrchů a jejich aktivaci světlem, což je to, co dělá čas. Pracují s myšlenkou, že "čas" je v Benátkách archetypální.

  • Ateliér: C+S Architects
  • Země: Itálie
  • Město: Benátky
  • Ulice, číslo: Santa Croce, 430
  • PSČ: 30135
  • GPS souřadnice: Latitude: 45.4379
    Longitude: 12.3177
  • Realizace: 2012
  • vlastník budovy: Comune di Venezia

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři