Architektura / bytové domy

Soutěž Active House Award: zvláštní cena - Městotvorný dům

V prvním ročníku soutěže Active House Award byly uděleny 2 zvláštní ceny. První z nich putovala do rukou Norberta Obršála z Fakulty architektury VUT v Brně za projekt s názvem Městotvorný dům.

Norbert Obršál , 23. 7. 2012

Koncept

Stále více zaměstnání lze dnes vykonávat z prostředí domova. Výhody tohoto fungování nejsou jednoznačné. Smazává se hranice mezi prací a odpočinkem a tím se snižuje efektivita práce. Koncept spočívá v integraci bydlení a práce. Pronajímatelné kanceláře přilehlé bytům jsou ale přístupné pouze z exteriéru. Člověk pracuje doma, ale změní prostředí a je v kontaktu s ostatními pracujícími.

Architektonicko-urbanistické řešení

Řešené území se nachází v Brně na Červeném kopci. V současnosti je území využíváno jako rekreační zahrádkářská kolonie, potenciál území je ovšem reálně mnohem větší – ideální pro bydlení městského charakteru. V blízkosti lukrativního pozemku v mírném svahu s výhledem na Staré Brno je veškerá občanská vybavenost.

Navržená hmota bytového domu sleduje terénní vrstevnice, a minimalizuje výkopové práce. Pozemek je tak diagonálně dělen na dvě části - na severovýchodě vzniká poloveřejná terasa s výhledem na město, na jihozápadě soukromé zahrady. Pro zachování lidského měřítka je hmota rozdělena na pět stejných modulů, které jsou vůči sobě posunuty. Čtyři moduly bytů jsou umístěny v jižní části pozemku z důvodu větších zahrad. Pátý modul slouží jako společná pracovní plocha obyvatel bytů. Je proto umístěn na severu pozemku, místě s nejlepším výhledem.

Pracovní modul je od obytných modulů oddělen vertikálním jádrem. Hmota bytového domu a poloveřejná terasa je vynášena betonovým skeletem, v němž jsou umístěny nevytápěné části domu – parkování, kolárna, sklepy, technické místnosti, místnost pro sběr odpadu. Konstrukce bytového domu je řešena dřevěným rámovým skeletem vycpaným izolací z konopné vlny. Modulová výstavba umožňuje prefabrikaci detailů a levnější výstavbu.

Moduly mají pultovou střechu orientovanou na jihozápad. Tři čtvrtiny střechy modulu jsou opatřeny fotovoltaickými panely a solárními kolektory. Nižší část střechy je řešena jako zelená střecha, z níž vyrůstají popínavé rostliny na fasádu.

Přízemní byty přístupné z terasy jsou řešeny jako bezbariérové, mají vlastní zahradu a jsou určeny převážně starším párům. Byty v prvním patře jsou řešeny otevřeným prostorem a jsou vhodné pro mladé páry. Byty v druhém patře jsou pojaty jako rodinné domy pro čtyřčlennou rodinu.

Organizátor soutěže: Firma VELUX Česká republika, s.r.o.

Foto: eArch

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři