Architektura / bytové domy

Studio Laplan navrhlo zrcadlově pojaté viladomy v jihomoravském městečku

Studio Laplan zrealizovalo viladomy s celkem šesti byty v jihomoravských Ivančicích Foto: Martin Zeman

V Ivančicích na Brněnsku navrhla brněnská architektonická kancelář Laplan dva vzájemně provázané a zrcadlově pojaté viladomy nabízející celkem šest bytů. Kompaktně pojatá zděná stavba posazená na „soklu“ z garáží se vyznačuje plochými střechami a hladkou bílou omítkou.

EARCH.CZ , 10. 5. 2023 / Advertorial

Ivančice jsou desetitisícové městečko jihozápadně od Brna. V jeho okrajové části, kde zástavbu tvoří primárně rodinné domy, před pár lety vznikl projekt viladomů, jehož architektonický návrh zpracovalo studio Laplan, které se navíc touto lokalitou již dříve zabývalo. Dvojice vzájemně propojených viladomů navázala na dřívější zástavbu tří dvojitých viladomů od stejné kanceláře. Podoba nové stavby se však liší, původní viladomy mají otevřenou trojkřídlou strukturu, ty nové jsou půdorysně kompaktnější.

„Dostali jsme příležitost navázat na náš projekt dvojdomů v Ivančicích. Použili jsme podobné principy i podobnou hmotu, ale vzhled domů jsme odlišili. Tímto i jinou velikostí a uspořádáním bytů cílí odlišný investor na jinou skupinu klientů,“ představují projekt viladomů architekti.

Stavba se nachází na svažitém pozemku, čehož autoři návrhu také využili. Mohlo díky tomu vzniknout snížené podzemní podlaží obsahující tři garáže. Do jednotlivých bytů majitelé vchází po venkovních schodech s krytým zádveřím. Zatímco v přízemí najdeme dva menší byty 2+kk a 3+kk, patro zaujímá prostorný světlý byt o dispozici 4+kk. Přízemní byty mají vlastní zahrady, ty v patrech pak terasy.

Foto: Přízemní byty nabízí svým majitelům propojení se zahradou, ty v patrech výhledy z terasy

Oba viladomy jsou řešeny prakticky identickým způsobem. Mají elementární siluetu, dominantní jsou dva bíle omítnuté kubické objemy, mezi kterými se nacházejí vstupy a balkony. Ke vchodovým dveřím vede centrálně umístěné venkovní schodiště.

Pro realizaci stavby byly využity produkty od společnosti HELUZ, a to v uceleném systému – odvodové zdivo bylo vyzděno v jednovrstvé konstrukci z keramických bloků HELUZ Family a HELUZ Family 2in1, pro vnitřní nosné konstrukce pak byly uplatněny keramické bloky HELUZ Aku. Firma HELUZ dodala také veškeré překlady a stropní konstrukce.

Foto: Stavba byla realizovaná pomocí stavebního systému dodaného společností HELUZ. Provedení stavby v uceleném systému má pozitivní vliv na její energetickou nenáročnost

Provedení stavby v uceleném systému, tedy za využití produktů jednoho dodavatele, přináší mnoho výhod. Velký vliv má například na výslednou energetickou nenáročnost budovy – prvky totiž byly navrženy tak, aby společně spolupracovaly, vytvoří obálku domu jako kompaktní pouzdro, díky čemuž nabude lepších vlastností. Mezi obvodovým zdivem, stropy a překlady dochází k výrazné eliminaci tepelných mostů, takže ani jednovrstvou konstrukci není ve finále potřeba dodatečně zateplovat. „V HELUZu máme plnou podporu pro navrhování staveb v uceleném systému, ať už se bavíme o zpracovaných detailech, nebo o individuální práci našich techniků a obchodních zástupců jak s projektanty, tak se stavebníky,“ říká za HELUZ mluvčí firmy Eliška Smolová.

  • Ateliér: Laplan
  • Země: Česká republika
  • Město: Ivančice
  • Realizace: 2019
  • Investor: Cihelna Ivančice
  • Při stavbě byly použity produkty HELUZ:: pro obvodové a vnitřní zdivo keramické bloky HELUZ Family, HELUZ Family 2in1 HELUZ Aku, pro překlady roletové překlady HELUZ FAMILY 3in1, pro stropy keramobetonové panely a MIAKO stropy HELUZ

SPONZOR

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 10. 5. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři