Vizualizace uhlíkově neutrálního technologického centra od studia BIG Foto: BIG-Bjarke Ingels Group a Bloom Images
Architektura / administrativní stavby

V Bratislavě vyroste uhlíkově neutrální centrum technologických inovací od dánského studia BIG

Ze spolupráce slovenské softwarové firmy ESET a slavného dánského studia BIG vzešel ambiciózní projekt technologického areálu v Bratislavě, který propojí svět výzkumu s prostředím firem.

Adéla Vaculíková , 1. 12. 2021

Společnost ESET, která se pohybuje v oblastech kybernetické bezpečnosti, plánuje vybudovat své nové sídlo na západním okraji Bratislavy. Před pár dny představila návrh tzv. ESET Campusu, za kterým stojí renomované dánské studio BIG vedené architektem Bjarkem Ingelsem.

Nový kampus má vyrůst v areálu opuštěné vojenské nemocnice sousedící s rozlehlým lesoparkem Železná studnička. Hlavními tématy celého projektu jsou přitom environmentální zodpovědnost, kontextualita a propojení výzkumu s praxí.

Na rozloze 55 000 metrů čtverečních vznikne soubor vzájemně propojených budov, jejichž organická forma má stavbám pomoci zapadnout do zalesněného prostředí. Společnost ESET zde plánuje provozovat své sídlo na principu kampusu – tedy místa, kde se bezprostředně potkává univerzitní výzkum se světem technologických a IT firem. Vedle kancelářských budov má areál nabídnout také bydlení určené stážistům a zaměstnancům i sportoviště přístupné široké veřejnosti.

Architekti se zaměřili zejména na vytvoření zdravého pracovního prostředí. Vyvinuli proto několik prototypů kancelářských jednotek, které se budou dát flexibilně transformovat podle aktuální potřeby. Velkou míru pozornosti věnovali také otázkám energetické účinnosti a uhlíkové neutrality celého areálu. S ohledem na tyto cíle jsou vybírány stavební materiály a technologie, promýšlen design jednotlivých částí i výsledný provoz kampusu.

Foto: Velkou pozornost architekti věnovali otázkám energetické účinnosti a uhlíkové neutrality

ESET Campus bude vůbec první realizací studia BIG ve střední Evropě, přidá se tak na dlouhý seznam staveb, které pod jeho vedením vznikají v různých koutech světa, ať už jde o Lego House v dánském Billundu nebo centrálu společnosti Google v Kalifornii.

Společnost ESET svou motivaci na vybudování kampusu označuje za snahu vytvořit centrum technologických inovací, vědy a výzkumu, které bude sídlit v budově těžící z nemodernějších architektonicko-technologických poznatků. „Samozřejmě nám jde o prvotřídní design, ale rádi bychom také uplatnili nejnovější vědecké poznatky v oblasti architektury, udržitelnosti a životního prostředí. Naším cílem je také dosáhnout uhlíkové neutrality,“ říká o projektu Richard Marko, generální ředitel společnosti ESET.

Foto: Díky organickým tvarům má areál lépe splynout s přírodní lokalitou
  • Ateliér: BIG
  • Město: Bratislava
  • Plocha pozemku: 55 000 m²
  • Projekt: 2021
  • Investor: ESET

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři