Studio Black’N Arch stojí za návrhem nové rezidenční čtvrti na ploše bývalého areálu Lihovaru. Foto: Black n’ Arch
Architektura / bytové domy

Místo výroby destilátů bydlení. Bývalý areál Lihovaru se pomalu proměňuje v novou rezidenční čtvrť

Smíchov stojí na počátku nové éry. Z původní tovární čtvrti se v průběhu let stal jeden z největších Pražských brownfieldů. Zanedbaná část Prahy se ale pomalu probouzí, pulzuje a proměňuje v atraktivní obytnou zónu. Nový návrh od studia Black’N Arch připomíná původní industriální atmosféru, toho docílili také díky pečlivě vybraným prvkům od společnosti Aluprof.

EARCH.CZ , 25. 4. 2024 / Advertorial

Dramaticky se valící dým z továrenských komínů je bývalou scenérií Smíchova, kterou možná již nikdo nepamatuje. Pražská čtvrť se v 19. století stala ohniskem továrníků. Geograficky se totiž nacházela na rovném povrchu s přístupem k Vltavě, což bývaly dva základní požadavky pro založení továrny ještě předtím, než se výroba zmodernizovala.

Lihovar založil Siegmund Fischl a Adolf Rosenbaum, a pod jejich jménem – Lihovar Fischl a synové, se brzy stal jedním z největších producentů lihu v Čechách. Nicméně slávu jejich destilátů čekal rychlý konec, neb během druhé světové války byl provoz kvůli židovskému původu majitelů ukončen. Po válce byl areál znárodněn a od té doby chátral. V současné době byl jeho stav tak špatný, že kromě budovy původní Rafinerie a komínu, šel celý areál k zemi. V roce 2017 přišla developerská skupina Trigema s vizí proměny chátrajícího areálu na komplex rezidenčního bydlení.

Foto: Do roku 2026 má být celý developerský projekt dokončen. Celkem Trigema postaví 546 bytů.

Nejen bydlení, ale i kultura a gastronomie se špetkou industriální atmosféry

Společnost Aluprof byla součástí projektu od samého počátku. Podílela se na vývoji a výběru okenních prvků, které splňují požadované normy, zároveň ale evokují industriální atmosféru. Jednotlivé vybrané produkty najdete na konci článku.

Celý projekt je rozdělen do tří etap, tří bloků, a ten první má být dokončen již tento rok. První dokončený blok nabídne byty širokou škálu možnosti bydlení. Od malých bytů 1+kk až po luxusní velkorysé 5+kk nebo penthousu. Domy „objímají“ zelený vnitroblok, ve kterém se schovává mateřská škola a hřiště.

Foto: Zelený vnitroblok v sobě skrývá mimo jiné mateřskou školu a hřiště.

Blok druhý kromě bydlení nenabízí pouze bydlení pro rezidenty, ale také kulturní a gastronomické zážitky pro širokou veřejnost. Původní budova areálu Lihovar, rafinerie, která již byla zmíněna v úvodu článku, je první budovou, která již naplno funguje a postupně kolem ní vyrostou obytné budovy, které dotvoří městský blok. Budova byla plně zrekonstruována a sídlí v ní galerie Davida Černého s názvem „Musoleum“.

Třetí, a tedy poslední blok, je nejjižněji orientovaný a expresivní budovy vytváří onu pomyslnou jižní bránu do města. Výrazné tvary bytových domů jsou narativní formou industriálního charakteru místa, avšak svým provedením a náplní převedené do současnosti. A tak v domě s pilovou střechou, nebo v monumentálním komínu najdete opět širokou škálu bytů. Celý developerský projekt by měl být dokončen v roce 2026 s celkovým počtem 546 bytů.

Foto: Okenní prvky s industriální atmosférou dodala společnost Aluprof.

Lihovar se nachází v místě pomyslné jižní brány do Prahy. Lokalita je to výjimečná. Bydlení u řeky s Císařskou loukou na dosah. Dobře dostupná do přírody i do centra. Dostupnost posílí ještě rekonstrukce smíchovského nádraží a nový Dvorecký most pro tramvaje a pěší, který spojuje levý břeh se Žlutými lázněmi.

Lihovar stojí v řadě současných projektů, které vdechují Smíchovu nový život. V souladu s metropolitním plánem Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy se přemění celá lokalita z dnešních brownfieldů na obytnou zónu. Povede od areálu Lihovar až ke Smíchovskému nádraží, které v současné době taktéž prochází rozsáhlou rekonstrukcí pod názvem Terminál Smíchov. Dále směrem do centra probíhá stavba projektu Smíchov City s 400 000 m² bytových, administrativních, obchodních či veřejných ploch. Budoucnost Smíchova čekají slibné zítřky, je na co se těšit.

Použité produkty:

Architekti zvolili produkty od společnosti Aluprof, která byla přítomná u procesu navrhování od samotného počátku. Na stavbě byla použita okna pro renovaci památkových budov MB Slimline, dále také standardní profilace pro okenní a dveřní otvory MB-86N. Ta je použita u všech typů oken vč. balkonových dveří. Také všechny vstupní dveře do objektu jsou provedeny z této profilace. Parterové a schodišťové fasády jsou provedeny ze sloupko-příčkové fasády MB-SR50N HI+, která má kromě subtilního 50 mm vzhledu také skvělé tepelně-technické parametry.

  • Autoři: David Černý
  • Ateliér: Black n' Arch
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha
  • Zastavěná plocha: 22 000 m²
  • Užitná plocha obchodů v parteru: 7 400 m²
  • Dispozice bytů: 1kk až 5kk
  • Počet bytů: 546
  • Počet parkovacích míst: 527
  • Investor: Trigema
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 25. 4. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři