Architektura /

V dubnu za ocelí do Brna!

V pořadí již 6. ročník odborné konference Den ocelových konstrukcí 2009 se uskuteční ve středu 22.dubna 2009 v rámci doprovodného programu Stavebního veletrhu 2009 v Brně. Tradičně zajímavý program složený z přednášek studentů, českých i zahraničních architektů vygraduje přednáškou René Zieglera z vídeňské inženýrské kanceláře Waagner Biro Stahlbau. Program letošního ročníku tak volně naváže na předchozí ročníky, kdy bylo snahou organizátorů představit ocel jako materiál vhodný pro architektonicky zajímavé realizace v našich i zahraničních podmínkách. Dalším významným momentem podobných akcí je také příležitost k dialogu mezi architekty a inženýry.

Petr Vaněk , 27. 3. 2009

 

Z historie Dne ocelových konstrukcí [Den OK]

Historie odborného semináře Dne OK se datuje od roku 2004. Od roku 2006 je pak leitmotivem konání těchto seminářů architektura a ocel. Uplatnění oceli v architektuře, dialog architektů a inženýrů při hledání zajímavých forem architektury, kde ocel hraje hlavní roli nejen jako konstrukční materiál, ale také jako estetický prvek vystihujíci architektonický záměr. V historii konferencí Dne OK se tak představili v roce 2006 architekt Kas Oosterhuis z nizozemského ateliéru ONL - Oosterhuis, Lénard, o rok později (2007) přednášel v Brně španělský architekt - inženýr Guillem Baraut z inženýrské kanceláře BOMA či řada architektů a inženýrů zvučných jmen v loňském ročníku, kdy mezi přednášejícími byli mimojiné holandský architekt působící ve Velké Británii ve firmě AKT Martijn Veltkamp, nebo Christoph Schindler [CH/D] a Arnold Wall oba z kanceláře designtoproduction či Uwe Burkhardt z berlínské firmy Schlaich Bergermann und Partner nebo Thomas Winterstetter [D] z inženýrské kanceláře Werner Sobek Engineering and design.       

Kdo byl, neprohloupil...

...protože měl možnost se na vlastní oči setkat se s hlavními aktéry a jejich prací v přímém přenosu. Zájemci o danou problematiku však mají možnost zpětně shlédnout záznamy přednášek z loňského nabitého ročníku, protože ty budou k výročí konání zpřístupněny na oficiálních webových stránkách odborné konference Dne ocelových konstrukcí umístěné na adrese www.denok.cz.

 

A kdo přijede letos?

V letošním roce oslovili organizátoři Dne OK studenty architektury i české inženýry a architekty, kteří budou prezentovat jak své ideové projekty tak i realizace, jejichž spojovacím můstkem je ocelová konstrukce. Organizátoři oslovili studenty fakulty architektury ČVUT v Praze i brněnského VUT . Nebudou samozřejmě chybět ani zahraniční hosté.  

Zaostřeno na architekturu volných tvarů

Realizace architektury volných tvarů je podmíněna zvládnutím její geometrie. Geometrie se tak stává důležitou disciplínou, která umožňuje realizaci komplexních tvarů. Geometrie je v současnosti jednou z hlavních součástí architektonického procesu navrhování. Je všudypřítomná, od prvotních fází hledání formy po hotovou konstrukci. Moderní geometrické výpočetní nástroje poskytují celou škálu postupů pro efektivní design, analýzu a výrobu konstrukcí komplexních tvarů, nejen těch ocelových.  

Foto: eArch

Titulní obrázek z knihy Architectural Geometry   Na jednu stranu to v architektuře otevírá nové obzory. Na druhou stranu kontext současné architektury otevírá nové problémy. Právě kolem těchto problémů vzniká oblast výzkumu architektonické geometrie. Tento výzkum je situován na pomezí aplikované geometrie a architektury. Jako hlavní host Dne OK se proto představí rakouský inženýr - statik René Ziegler, který bude prezentovat práci vídeňské inženýrské firmy Waagner-Biro Stahlbau. Ústředním tématem jeho přednášky bude již zmiňovaná architektura volných tvarů realizovaných v praxi. Této přednášce bude předcházet příspěvek profesora Helmuta Pottmanna z vídeňské Technické univerzity (TU Wien), který je jedním ze spoluautorů knihy Architektonická geometrie (Architectural Geometry), která vyšla v loňském roce v nakladatelství Bentley Institute a jejíž název snad hovoří sám za sebe.

Foto: eArch

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři