Architektura /

V Telči začala oprava budoucího sídla krajských památkářů

Telč - V Telči na Jihlavsku začala rekonstrukce takzvaného Lannerova domu, kde bude sídlit pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ). Opravený bývalý jezuitský dispenzář by měl krajským památkářům začít sloužit v polovině rolu 2011. Po statickém zajištění a odvlhčení by se měla většina stavebních prvků repasovat. ČTK to řekl ředitel telčského NPÚ Libor Karásek.

Česká tisková kancelář , 7. 12. 2009

"Například okna by se měla vyměnit, jen pokud budou shnilá nebo nevhodná. Chtěli bychom ukázat, že dům se dá opravit i jinak než vyhozením původních věcí a výměnou za nové," řekl Karásek.

Po odstranění novodobých přístaveb a vyčištění celé budovy začnou hlavní stavební práce na jaře příštího roku. Bude třeba mimo jiné opravit krovy, fasádu, zřídit výtah a plynovou kotelnu. Náklady na stavební část dosáhnou podle Karáska 79 milionů korun, budou uhrazeny ze státního rozpočtu.

Telčské pracoviště NPÚ pro kraj Vysočina dočasně sídlí v objektu Lesů ČR a v bývalé synagoze. "Všechny sekce budou pracovat v jednom objektu. Areál nám navíc poskytne zázemí například pro vzdělávací akce pro veřejnost, které dosud pořádáme v pronajatých prostorách," dodal Karásek.

Lannerův dům je původní barokní stavba přestavěná ve stylu klasicismu, sloužil jako jezuitský dispenzář, zařízení pro ubytování starších členů řádu. Město dům koupilo v roce 1929 od Richarda Lannera. Jako kulturní památku ho v roce 2004 prodalo ministerstvu kultury.

bjr snm

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři