Architektura / interiér

V tichosti je síla. TON představuje novou židli La Zitta

Český výrobce stolů a židlí TON představuje novou židli La Zitta (italsky tichá) Foto: TON a.s.

Tradiční tvarosloví, interpretované současnými proporcemi a detaily. TON uvádí na trh novou židli La Zitta (italsky tichá) designéra Alexandera Guflera. Navrhl ji tak, aby pracovala s výrobními postupy a zkušenostmi práce se dřevem, které se v Bystřici pod Hostýnem používají více než 160 let. Na první pohled střídmé tvary skýtají řadu důmyslných detailů a možnost využití v nepřeberném množství interiérů. Konstrukce je kompletně z masivního dřeva a nabízí tři varianty řešení sedáku.

TON a.s. , 30. 10. 2023

„Když na jednom modelu pracujete více než rok a stále vám připadá krásný, víte, že jste stvořil něco dobrého. Něco, co přetrvá,“ řekl o práci na novince Alexander Gufler. Vývoj produktu trval více než dva roky a byl při něm kladen velký důraz na práci s ohýbaným masivním dřevem. „Tato typologie se v Bystřici pod Hostýnem vyrábí dlouhé roky a dodnes je oceňována pro svou jednoduchost a pevnost. Základním prvkem je ohýbaný a pevný rám sedáku, propojený se zbytkem komponentů pomocí šroubů. Konstrukce vychází z principu hromadné výroby, tak jako u všech klasických ohýbaných židlí, což garantuje pevnost,“ popsal Gufler. S tradičními modely, jako je například židle č. 14, La Zittu propojuje také počet dílů, kterých je dohromady šest. 

Židle překvapí ergonomickými detaily, které přispívají ke komfortu sezení. Kromě vyfrézovaného rádia v zádové opěrce na něj designér myslel také u sedáku. Model ho nabízí hned ve třech variantách – klasickou výplní z překližky, rákosovým kobercem, ale i  čalouněním, které je díky použitému technologickému řešení navzdory vizuální jemnosti pevné a zároveň pohodlné.    

La Zitta dokáže volbou barevného dokončení v interiéru výrazně promluvit, nebo se stát tichým společníkem. Kromě varianty přírodního dřeva je možné moření, které ponechává pod zvoleným odstínem viditelnou kresbu, nebo plně krycí pigment. Speciálně s touto židlí TON představil také 3 nové odstíny, ve kterých je možné si ji objednat – Resin Yellow, Pebble Green a Deep Green.

Foto: Židle La Zitta dokáže být v interiéru tichým společníkem

Propojení vizuální jednoduchosti a pevnosti model předurčuje k využití v širokém spektru interiérů – vytížených gastronomických provozech, ale i menších bistrech či domácnostech, které potřebují produkt nenáročný na prostor kolem sebe. To židle řešením nohou, které nezasahují do prostoru, splňuje. „Mám rád jednoduchost – jednoduché kousky vydrží věky. Je to mistrovská úroveň designu,“ dodal na závěr Gufler.

La Zittu je možné si prohlédnout na stránkách www.ton.eu, v prostorách showroomů TON či u obchodních partnerů. V České republice ji zájemci uvidí v říjnu také během mezinárodní přehlídky designu, pražském Designbloku.                           

TON

V roce 1861 byl v Bystřici pod Hostýnem zahájen provoz továrny na ohýbaný nábytek, dnes nejstarší svého druhu na světě. Do té doby neobvyklý systém průmyslové organizace práce i možnosti unikátní technologie, pomohly ohýbanému nábytku k expanzi do celého světa. Na principy po generace předávané ruční práce a její funkční propojení s nadčasovým designem zde po změně vlastnických struktur plynule navazuje firma TON. Její důraz na práci s přírodními materiály, konstrukční a designovou kvalitu výrobků tak zcela naplňuje motto společnosti „handcrafted for generations“.

Foto: Firma TON navazuje na principy po generace předávané ruční práce

Alexander Gufler A/IT 

„La Zitta je židle srdeční, emoční a myšlenkové rovnováhy. Cítíte se s ní dobře a ani nevíte proč. Je to věc pocitu.“

Designér Alexander Gufler pochází z italského Merana. Na začátku kariéry se po vzoru otce věnoval oboru zlatnictví, který podpořil jeho zálibu v preciznosti, detailech, hlubokou znalost materiálů a výrobních postupů. Pozornost v čase přirozeně obrátil k produktovému designu, který vystudoval na Univerzitě užitého umění ve Vídni. Od roku 2010 vede v rakouské metropoli vlastní studio, odkud spolupracuje s místními i mezinárodními klienty. Více než 10 let již pracuje také se značkou TON. Židle La Zitta představuje esenci jeho letitých zkušeností se dřevem a vnímání výrobních postupů, které se k Bystřici pod Hostýnem pojí již více než 160 let. 

Foto: Designér Alexander Gufler spolupracuje s firmou TON více než deset let a je autorem již šesti jejich produktových řad

Předchozí produktové řady Alexandera Guflera pro TON

Kolekce Again

Kolekce Merano

Kolekce Albu

Stůl Lasu

Stůl Stelvio

Konferenční stolky YYY

  • autor: TON a.s. *
  • publikováno: * 30. 10. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři