I tradiční české firmy zkoušejí spolupráci s designéry. Pohovka pro firmu Polstrin od designérského studia Lexová & Smetana Foto: Archiv Polstrin
design / Interiérový design

Tištěná váza i stojan na víno. Věci z letošního Designbloku, které se dají opravdu využít v interiéru

O víkendu pokračuje přehlídka Designblok, kde se letos představuje 227 vystavovatelů – a není úplně lehké se v tom množství kreativity zorientovat. Přinášíme náš výběr. Jsou to předměty do domácího interiéru. (Většinou) je lze koupit nebo objednat, a to za (celkem) dostupné ceny.

EARCH.CZ , 6. 10. 2023

Kovová nástěnka Fleysen

Cena za jeden modul 1 500 Kč, doplňky 50–120 Kč

Můžete ji mít v devíti barvách, používat jen jeden modul anebo si nimi obložit klidně celou stěnu. Kovová nástěnka Fleysen je lehká, kovová a praktická. Upevnit se na ní dají košíky, poličky a háčky, ty koupíte v sedmi barvách.

Firma Fleysen pochází z Plesné, založená byla v roce 1878, s kovem pracuje od roku 1960. V té době se tu vyráběly elektroměrové rozvaděče, dnes plechový nábytek. Kromě nástěnek nabízejí i komody, skříně, regály – všechno modulární.

Firma se pyšní tím, že jsou jejich nábytky celokovové a taky 100% recyklovatelné. Pro nástěnky a (téměř všechny) doplňky to platí též. Z plastu jsou jenom háčky, které tu tisknou na 3D tiskárně a vy můžete taky. Tisková data si lze stáhnout zdarma na webu Fleysen.

Foto: Kovová nástěnka, Fleysen

Vázy, květináč a stínidlo z kolekce Embodied Ideas

Cena: 3 892–6 095 Kč (produkty), 709–955 Kč (tisková data)

Doma se dají vytisknout také vázy od Aleše Boema, designéra, který jednu dobu navrhoval pouze pro digitální svět. Netvořil fyzické produkty ale tisková data, která prodával. Vázy, které nyní vystavuje na svém stánku ve Veletržním paláci, vypadají jako porcelánové, vystavuje je zde totiž jen v bílé barvě.

Vázy vyrobené za pomoci 3D tisku bývají obvykle geometrické, tyto jsou ale organické, a to je na nich lákavé. Pravidelně tištěný filament formuje nepravidelné tvary. Kolekci Embodied Ideas tvoří sedm různých váz, květináč a jedno stínidlo na lampu. Součástí jsou ale i boty Odysseus. Jsou pohodlné, vyzkoušeli jsme.

Foto: Kolekce Embodied Ideas, Aleš Boem (boem.co)

Obrazová tapeta Mist

Cena: kolem 4000 Kč

Obrazová tapeta může být nadživotní fotografie lesa s jelenem, která už pár let bledne na stěně. Takové ale tapety od značky Babet nejsou. Například Mist zobrazuje jen jemnou pastelovou mlhu, která zdola nahoru pomalu houstne.

Vytvořila ji grafická designérka Babeta Ondrová, která dříve vedla značku Lavmi, a Babet je její nový projekt. Nabízí několik kolekcí obrazových i celostěnových tapet. Všechny jsou abstraktní a střídmě poetické. A mají sílu „nově definovat interiéry.“ Jak říká autorka, právě to ji na tapetách celý život baví.

Foto: Tapeta Mist, růžová

Stojan na víno Array

Cena: kolem 30 000 Kč

V Lošticích u Olomouce vyrábějí z bukového dřeva skládací metry a stojany na víno. Firma Raxi je produkuje už třicet let. Teď se spojili s designérem Matějem Chaberou a vznikl stojan Array. Je to stavebnice z hranolků bukového dřeva, které vytvářejí geometrický rastr.  Mezi hranolky se zasouvají lahve.  Výsledkem je, dle slov designéra, „rytmus vertikál a horizontál“, který vypadá tak dobře, že může být plnohodnotnou součástí každého interiéru – ať je to vinný sklep, restaurace nebo kuchyň.

Přizpůsobí se i barvou, dodává se v řadě odstínů. Barvy jsou lazurní, aby zůstala patrná struktura dřeva. Myslelo se i na dopravu v rozloženém stavu a následné snadné složení. Základní modul je na sto lahví, může stát, lze ho připevnit na stěnu nebo zavěsit – prostě jeden stojan se spoustou možností.

Foto: Stojan na víno Array od firmy Raxi

Nejmilejší hrnek

Cena: 880 až 1050 Kč

Na oušku hrnečku při výrobě vzniká něco jako šev na místě, kde se stýkají dvě poloviny formy. Obvyklé je ho zabrousit. Na kolekci Nejmilejší hrnek je naopak zdůrazněný odlišnou barvou glazury. Tyhle hrnečky jejich tvůrkyně Anna Šupolíková odlévá ručně a chce proces vzniku ukázat, ne maskovat.

Hrnky jsou součástí kolekce Křehký, což je porcelán od různých českých tvůrců. Jsou to věci se silným konceptem a unikátní krásou, „strožitnosti budoucnosti,“ které se budou předávat z generace na generaci; tak aspoň popisuje značka svou filosofii. Třeba to tak je a třeba vaše vnoučata zdědí i váš Nejmilejší hrnek.

Foto: Nejmilejší hrnek od Anny Šupolíkové, Křehký


Pohovka Seaside Sofa

Cena: není zatím uvedena

Rodinná firma Polstrin vyrábí čalouněný nábytek v Hradci Králové, většinou podle návrhů svých interních konstruktérů. Nedávno však vyzkoušeli spolupráci s designéry Terezií Lexovou a Štěpánem Smetanou. Vypadá to, že se osvědčila, protože představili další společnou pohovku jménem Seaside Sofa.

"Líbí se nám idea klidného moře a prosluněné pláže, barvy tepla a léta, kousek dovolené v interiéru," popisují svou inspiraci designéři. Nábytek je oblý a buclatý trochu jako nafukovací matrace. Kolekce obsahuje několik dílů, které lze vzájemně kombinovat, jsou pohledové ze všech stran a lze z nich sestavit vlastní "relaxační ostrov."

Foto: Pohovka od designérského studia Lexová & Smetana

Splachovadlo Dot.Dot a Linka

Cena: okolo 2000 Kč

Česká rodinná firma Alcadrain dodává na trh plastové trubky, sifony, žlaby a další sanitární techniku, kterou vyrábí ve třech továrnách v Čechách a na Moravě. Nyní si přáli mít v sortimentu i výrobek s vytříbeným tvarováním. Oslovili designérku Lucii Koldovou, která pro ně vyvinula minimalistická tlačítka: kulatá Dot.dot a podlouhlé Linka.

Mají oblý prolis právě kolem tlačítka, což z nich dělá dle slov designérky „uživatelsky příjemný a estetický kousek.“ V souvislosti se splachováním to zní možná trochu nadneseně, je však pravda, že jsou elegantní i příjemná na dotyk, nehyzdí je žádná zbytečná křivka ani grafika.

Foto: Tlačítka Dot.Dot a Linka

 

Diploma Selection

Na Designbloku se představují také designéři budoucnosti. Tradičně tu probíhá mezinárodní soutěž diplomových prací Diploma Selection. Letos jsou vystaveny v Uměleckoprůmyslovém muzeu a přinášejí mezi komerci čerstvý vítr, dovolují si být kritické a ne až tak dokonalé. Zatím je mít nemůžete, ale třeba jednou…

Kolekce porcelánu Unwhite – Lea Mader (Folkwang University of Arts v Německu)

Co se stane, když porcelán přestane být zářivě bílý? Podle německé designérky Leay Mader pouze dobré věci: ušetří se hodně energie a lidé si zvyknou na nedokonalost.

Porcelán je symbolem křehkosti, spojuje se s ním dokonale bílá barva. Přirozeně ale úplně bílý není, na vystavených mlékovkách jsou černá zrnka a flíčky. Jde o zoxidované železo, kterým se kaolín při těžbě kontaminuje. Jeho zabarvení zamezuje plyn vpuštěný do pece při výpalu. Se snahou vytvořit dokonalý produkt ale roste spotřeba energie. Lea Mader chce pracovat úsporněji a černé tečky vítá.

Foto: Kolekce porcelánu Unwhite, Lea Mader

Koloběh oleje – Petra Rudolfová, nádoba na přepálený olej (Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze)

Šedivá nádoba, fialová popelnice a zábavný letáček, tato trojice vás naučí správně třídit oleje v domácnosti. Takzvaná „nádoba do města“ má kónický tvar a praktické držátko. Po jeho odepnutí se dá otevřít, otvor je široký, dobře se tak do něj nalije i olej z velké pánve. Úzkým hrdlem se zase vyleje do speciální fialové popelnice. Podle designérky Petry Rudolfové by stačilo tak málo a koloběh oleje by se uzavřel.

Foto: Koloběh oleje, Petra Rudolfová

Klíčová slova:

design interiér designblok2023

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři