Víkendový dům v Bukovanech od studia SENAA architekti Foto: Alex Shoots Buildings
Architektura / rekreační objekty

Víkendový dům přizpůsobili architekti prostředí vinařské uličky v moravské vesnici

Podmanivá stavba citlivě zasazená do prostředí vinařské vesnice na Moravě. Ateliér SENAA architekti rozdělili víkendový dům hned do několika objektů, ve kterých se propojují moderní prvky s tradičními postupy.

Adéla Vaculíková , 7. 10. 2022

Víkendový dům ve vesnici Bukovany, která leží jen pár kilometrů od Kyjova, vznikl na místě starší stavby. Tu kvůli jejímu špatnému stavu již nebylo možné rekonstruovat. Architekti z brněnského studia SENAA tak na místo navrhli novostavbu, která přirozeně reaguje na místní situaci. „Novostavba respektuje půdorysnou stopu i tvarové pojetí starého domu,“ říkají Václav Navrátil a Jan Sedláček, hlavní architekti realizace.

Dům stojí na strmě svažité parcele, ke které navíc vede pouze velmi úzká ulička, což značně komplikovalo přístup stavební techniky. Architekti však ze složitých počátečních podmínek vytěžili maximum. Novostavbu navrhli tak, aby vypadala, jako by vyrůstala přímo z místa.

Dům, který majitelé nabízí k rekreačním pobytům pod názvem Bukovanská chaloupka, architekti složili z několika různých částí, které se více či méně zakousávají do strmého terénu. Pro jejich realizaci přitom zvolili hned tři různé konstrukční technologie. „Ložnice, koupelna a wc jsou umístěny ve zděné části – původně obytná světnice. Prosklená obytná místnost stojí v místě bývalých kozích chlívků a konstrukčně se jedná o ocelovou konstrukci,“ vyjmenovávají architekti. Na pozemku našla své místo i dřevostavba – drobný „domeček“ se saunou a odpočívárnou – který nasedá na nízkou hmotu obytného prostoru.

Tím, že se architekti rozhodli dům sestavit z několika různých hmot, dům jednak výborně „zapasovali“ do svahu, ale také vytvořili působivou sestavu, která v kontextu vesnice působí přirozeně. Tradičně vypadající zděný objekt navázal na charakter okolní zástavby. Nízká hmota obytného prostoru s celoprosklenou čelní stěnou zapadla do svažitého terénu. Korunou celé kompozice se pak stala nástavba sauny pokrytá opalovanými fasádními prkny.

Foto: Dominantou otevřeného obývacího prostoru je ručně tesaný povalový strop 

Stopy tradičních prvků se dostaly i do moderních interiérů. Vizuální dominantou prostorného obývacího pokoje se stal ručně tesaný povalový strop, který je vsazen do ocelové konstrukce, na níž navazuje skleněná stěna. „Dům má tradiční tvarosloví, ale kombinuje moderní detaily s historickými technologiemi,“ říkají o uplatněných postupech architekti. Celek nakonec výrazně zjemňují zaoblené detaily viditelné i na zděné části novostavby a probarvené a gletované omítky bez dalších povrchových úprav.

Foto: V nejvyšší části pozemku najdeme saunový domek s bazénem zapuštěném do svahu

Rozmanitá sestava jednotlivých hmot dala také vzniknout několika venkovním terasám. Z té střešní je kromě saunového domku přístupný i bazén zapuštěný přímo do svahu. „Směs rozmanitosti detailů a celkové dispoziční řešení vytváří architektonický zážitek z prostoru a ukazuje možnost implementace moderní architektury do historického kontextu vinařské uličky,“ doplňují architekti. Snahu zapojit se do kontextu místa a zároveň navázat na stopu svého předchůdce sdílí s rodinným domem v Bukovanech i realizace rodinného domu na okraji Prahy od Pavla Hniličky, o němž jsme psali nedávno.

  • Autoři: Václav Navrátil, Jan Sedláček
  • Ateliér: SENAA
  • Země: Česká republika
  • Adresa:: Bukovany 291 u, 696 31 Kyjov
  • Projekt: 2019
  • Realizace: 2021
  • Zastavěná plocha: 98 m²
  • Hrubá podlahová plocha: 142 m²
  • Užitná plocha: 115 m²
  • Plocha pozemku: 235 m²
  • Fotograf: Alex Shoots Buildings
  • Zahradní architektka: Ing. Jana Zuntychová
  • Projekční tým: Kateřina Zabadalová, Jan Gadziala

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři