Rodinný dům v Trhových Svinech Foto: Alex Timpau
Architektura / rodinné domy

Citlivou přestavbou starých domů si architekti Weinzettlovi vytvořili nový domov v jižních Čechách

Manželé-architekti Barbora a Jiří Weinzettlovi si ve středu jihočeského městečka navrhli vlastní rodinný dům, který překvapuje prostorovou bohatostí a nápaditě řešenými detaily.

Matěj Beránek , 14. 7. 2022

Pětitisícové město Trhové Sviny najdeme pár kilometrů od Českých Budějovic. Přímo v jeho historickém středu letos dokončili vlastní rodinný dům vedoucí oceňovaného studia Atelier 111 architekti. Architekt Jiří Weinzettl z Trhových Svin pochází, jeho manželka Barbora vyrůstala v nedaleké obci.

„Místo nás od začátku lákalo pro svůj svérázný charakter a skvělou polohu. V úzkých ospalých uličkách, vedle travnatého plácku na Kozinově náměstí, jsme skryti před ruchem okolní dopravy, přitom nás jen pár kroků dělí od centra s obchody, službami a úřady, od škol, kina, divadla i nádraží,“ zmiňují manželé hlavní důvody výběru právě tohoto místa.

Nový rodinný dům architektů Weinzettlových vznikl velmi pečlivou rekonstrukcí trojice starých domků svírajících mezi sebou intimní zahrádku s ovocnými stromy. Dům je tak přístupný ze dvou protilehlých stran – z ulice lze vjet autem do garáže, ze strany náměstí využívají majitelé vstupní branku.

Architekti přistupovali k rekonstrukci domů takřka s péčí archeologů – důležité pro ně bylo odhalit původní tvar, proporce i materialitu staveb. Nechali proto odstranit většinu pozdějších úprav a přestaveb (včetně plastových oken a vikýře s balkonem), přičemž domy obohatili o nové propracované vstupy odpovídající dnešní době.

Foto: Rodinný dům architektů vznikl propojením 3 starých staveb

Majitelé na realizaci příliš nechvátali, celý proces trval 7 let. Jiří Weinzettl navíc stavbu do velké míry realizoval svépomocí společně se svým otcem, takže si mohl pohlídat veškeré atypické detaily, jako jsou třeba velkoplošná fixní zasklení v subtilních rámech.

K bydlení čtyřčlenné rodiny slouží 2 nově propojené sousední domy. Z menšího z nich se stal velkorysý obývací prostor s kuchyní a jídelním stolem, na který navazuje venkovní terasa. V přízemí druhého domu najdeme po úpravách architektů prostornou vstupní halu s knihovnou a ložnicí majitelů, jejíž součástí je také malá koupelna. Podkroví pak patří dvojici dětských pokojů a herně, kde se nachází také velké fixní okno s výhledem na kostelní věž. U třetího domu pak architekti obnovili původní špaletová okna i klenutá vrata a využívají jej jako dílnu a garáž se zdviží.

Foto: Realizace domu zabrala 7 let, velkou část postavil Jiří Weinzettl vlastníma rukama 

Realizace domu v Trhových Svinech probíhala ve stejnou dobu jako rodinný dům v Jinonicích, za který Atelier 111 architekti získala několik ocenění. Architekti v obou případech využívali podobné principy a prvky, oba domy vznikly také propojením starších objektů. Proto Jiří Weinzettl říká, že jsou tyto stavby "příbuzné". Nejde ovšem jen o architektonické detaily, ale celkové kontextuální pojetí moderních a velkorysých domů, které na plné čáře respektují své prostředí. Nechtějí z něj vystupovat, ale stát se jeho přirozenou součástí a tím tak přispět ke kultivaci místa.

Foto: Dům vyniká mnoha atypickými a nápaditě řešenými detaily

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři