Architektura / rodinné domy

Zigloo Domestique

Když byl před 50 lety objeven přepravní kontejner, nikoho ani nenapadlo, že by mohl být použit k bydlení. Také nikdo nevěděl, jak zlikvidovat šest milionů kontejnerů ročně, což je asi 10% z celkového množství, které cirkuluje po celém světě.

Keith Dewey , 5. 6. 2013

Redukujte - recyklujte

S využitím toho, co ostatní nazývají šrot, recykloval designér Keith Dewey (Victoria House) osm vyřazených kontejnerů, které původně sloužili k přepravě surovin a postavil z nich dům pro sebe a svoji rodinu.

Deweyouva idea pro využití kontejnerů jako konstrukčního materiálu se částečně zrodila kvůli jeho studiu na Ontario College of Art and Design, kde se zabýval environmentálním designem.

Recyklujte: Náklady srovnatelné s dřevěnou konstrukcí

„Ze školy jsem odešel s filozofií: využij co je po ruce a s poznatkem, že všude kolem je spousta použitých kontejnerů,“ tvrdí Dewey.

Říká, že kontejnery o rozměrech 6 x 2,4 x 2,4 metrů se dají pořídit za 2.500 dolarů za kus. Je možné je přepravit nákladní lodí, vlakem či kamionem.

„Sousedé byly zpočátku šokováni nenalakovanými a poškrábanými kontejnery, nesoucími viditelné stopy předchozího užívání, ale brzy roztály, když jsem jim vysvětlil svůj záměr stavět udržitelně a v souladu s ekologickými principy.“

Lokace domu – na stísněné parcele přímo za bytovým domem, dokládá Deweyovu snahu nalézt řešení, která je možné realizovat v rámci již existujících parcel, tedy takové které nezabírá další krajinu.

Dewey stále vlastní 8 modelů vlakových vagonů z hobby shopu, které mu sloužili jako pomůcka při navrhování finální podoby domu.

“Neexistovaly žádné příklady staveb z kontejnerů, tedy ani žádná pravidla, které bych mohl porušit. Jediným omezením bylo, že mohu pracovat pouze s pevně vymezeným prostorem (kontejneru).“

Nakonec z 8 kontejnerů poskládaných na sebe vznikl dvoupodlažní objekt. Střecha kontejnerů v horním patře byla odejmnuta a připevněna k obloukovým dřevěným nosníkům. Tak mohlo být v 2. podlaží dosaženo o něco větší světlé výšky.

Vnitřek domu nenasvědčuje tomu, že se jedná o kontejnery. Dewey vynaložil velké úsilí a odřezal všechny pro prostor nadbytečné části stěn kontejnerů: díky tomu získal dům vzdušnou soudobou atmosféru. Odřezané části byly následně použity k oplocení pozemku.

V kuchyni nejsou řádné horní skříňky, což dodává prostoru lehkost. Lednice běžné velikosti, která byla považována za příliš vysokou, byla nahrazena kompaktním modelem s dvěma zásuvkami, který se snadno směsná pod kuchyňskou linku. Jeho vizuální dvojče tvoří kompaktní myčka nádobí.

Kuchyňská deska je ze světlého křemenného kamene. Skřínky a podlaha jsou bambusové. Prosklené dveře z kuchyně vedou na malý balkon. V kovovém duchu se nese drátěné síť, vymezující schodišťový prostor, která nebrání ve výhledu do kuchyně a obývacího pokoje. Obývaci pokoj tvoří dva kontejnery s vyřezanými okny a vstupními dveřmi.

V druhém podlaží je ložnice s navazující šatnou ukrytou za perličkovým závěsem. Ve výklenku koupelny je umístěna recyklovaná vana na nožkách. Pokoj má falešné dveře do koupelny. V druhém podlaží je ještě jedna ložnice kombinovaná s pracovnou. Střešní světlíky zajišťují dostatek přirozeného světla v šatně i na schodišti.

Přízemí, které obývá Deweyova 13 letá dcera má stejnou dispozici, jako 2. podlaží s ložnicemi a pracovnou. Je zde také prádelna a plynový kotel, využívaný jak k ohřevu vody pro domácnost, tak k jejímu přívodu do podlahového vytápění. Dewey s rodinou se přestěhovali teprve v listopadu, takže ještě nevědí, jaké to je bydlet v kovovém domě přes léto. Říká, že pro jistoru pokryl stěny pěnovou izolací ve spreji a během navrhování se snažil okna umístit tak, aby bylo zajištěno co největší příčné provětrání prostoru. Pokud bude uvnitř přesto příliš horko, bude zkoušet nátěr na bázi keramiky, který by měl snížit teplotní zisk.

Odhaduje, že cena za metr čtverečný užitné plochy činí asi 180 dolarů, což je jen o 30 dolarů více než původně předpokládal. Náklady navíc vznikly kvůli vlně zvyšujících se cen stavebního materiálu, která zachvátila staviltele minulý rok. Celkově je cena objektu srovnatelná s domy s dřevěnou konstrukcí.

Dům, v Kanadě první svého druhu, budí světovou pozornost. Dewey říká, že v Americe je o stavby z kontejnerů, sloužící jako příbytek v případě katastrofy, pro vojenské účely nebo jako levné bydlení, zájem.

  • Autoři: Keith Dewey
  • Země: Kanada
  • Stavebník: Keith Dewey
  • Město: Victorie House
  • Užitná plocha: 180.00m2

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři