Architektura / rodinné domy

Dřevěné bydlení, které je útulné, ekologické, prostorné – a modulární

Pokud by si někdo modulární architekturu spojoval pouze s extravagantními domy nebo pavilony nápadně připomínajícími přepravní kontejnery a myslel si, že „obyčejné“ bydlení z nich vytvořit nejde, pak ho projekt Skilpod #150 Zero Energy musí vyvést z omylu. Dům obrací všechna zažitá klišé a ukazuje, že modulární architektura může poskytnout i velkorysé, prostorné a útulné bydlení – a že s moduly si lze splnit i sen o bydlení v dřevěném domku. Krátká doba výstavby, vynikající tepelné vlastnosti a celková ekologičnost budovy jsou pak už jen příjemné (ovšem nezanedbatelné!) bonusy. Skilpod #150 Zero Energy vyrostl v Belgii pod taktovkou Massima Pignanelliho z atelieru UAU Collectiv.

Josef Řídký / UAU Collectiv , 24. 4. 2017

Výjimečnost projektu Skilpod #150 tkví především v konstrukčním materiálu, pro modulární architekturu ne zrovna typickým – konstrukce i stěny budovy jsou z CLT, tedy dřevěné. Dotyčný dům je dvoupodlažní a nabízí plochu úctyhodných 280 m2. Zasazen je do svažitého terénu, přízemí, resp. sklep a základy jsou betonové, první patro bylo osazeno celkem 3 moduly. Obytná část z jedné strany hledí do ulice z výšky 3 m, z druhé strany lze vstoupit přímo na zahradu. Z domova se tak naskýtají pohledy na okolní farmy, pole a lesy a zároveň zůstává skrytý před pohledy ostatních.

Nejvýraznějším prvkem velkorysých vnitřních prostor jsou závěsy vedoucí po celém obvodu obytných místností. Jsou-li roztažené, interiér se proměňuje v jeden prostorný objem, sahající až do zahrady a nabízející výhledy do dálky. Jsou-li naopak zatažené, vytvářejí útulné a intimní prostředí. Závěsy navíc slouží i jako „dveře“ či stěny mezi jednotlivými místnostmi, interiér tak díky nim získává variabilitu dispozic.

Flexibilita interiéru daná velkorysostí vnitřních prostor byla umožněna i díky tomu, že podlahy byly namontovány už během výroby přímo do speciálně upravených modulů. Skilpod #150 tak může nabídnout větší plochy, než je u podobných konstrukcí zvykem.

Zásadním rysem domu je však jeho dřevěná konstrukce. Panely mají tloušťku od 100 do 140 mm, přičemž u CLT platí, že od 10 cm je vzduchotěsné. To vede k úžasným izolačním vlastnostem – celý dům by šel vytopit přímotopem o výkonu pouhého 1 kW. CLT dále reguluje vnitřní vlhkost, je ohnivzdorné a – jako třešnička na dortu – při jeho výrobě nevzniká žádné CO2, protože dřevo na sebe CO2 naopak váže. Pevnost a odolnost materiálu jde mimoto šťastně vstříc celému mobilnímu principu modulární architektury, protože hotové panely mohly být bez poškození transportovány na velkou vzdálenost (v tomto případě z Německa do Belgie). I díky tomu trvala celá výstavba domu pouhé 4 neděle – s odlíváním betonových základů se přitom začalo ve stejný den jako s montováním CLT modulů. Dům tak mohl být zkolaudován fantastické 3 měsíce po udělení stavebního povolení.

Skilpod #150 je izolován kamennou vlnou Rockwool a má provětrávanou fasádu z padouku (Pterocarpus soyauxii) s certifikátem FSC. O padouku se mimochodem tvrdí, že vydrží déle než kamenné fasády – modulárnost a mobilita tak zjevně nemusí být v protikladu k trvalosti a stabilitě. Ventilační systém je založen na rekuperaci tepla a společně se solárními panely se dům stává energeticky neutrálním – odtud název Zero Energy.

Projekt Skilpod #150 tak ukazuje, čím vším také modulární mobilní architektura může být – třeba i útulným, stabilním, prostorným a k přírodě přátelským dřevěným příbytkem.

Na záznam ze stavby se můžete podívat zde.

  • Autoři: Massimo Pignanelli
  • Ateliér: UAU Collectiv
  • Země: Belgie
  • Generální dodavatel: Skilpod
  • Město: Ham
  • Realizace: 2017
  • Užitná plocha: 280.00m2
  • Foto ©: //www.geertvanhertum.be/%20" target="_blank">Geert Van Hertum
  • autor: Josef Řídký / UAU Collectiv *
  • publikováno: * 24. 4. 2017
  • zdroj: * EARCH.cz

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři