design /

Dětské hřiště, jaké tu ještě nebylo

Co mají společného lopatky větrné elektrárny a dětské hřiště? Nevíte? Tak se podívejte na jedinečný projekt "Wikado" studia Cesare Peeren.

2012Architekten , 11. 2. 2011

Stejně jako stromy ztrácí každoročně své listy, větrné turbíny po celém světě zase ztrácí přibližně osm tisíc lopatek. Lopatky odolné proti větru jsou výborným stavebním materiálem pro městský mobiliář. Díky jejich aerodynamice je design ergonomický. Jsou dostatečně velké na to, aby se po nich lezlo, běhalo či na nich sedělo, a jsou duté, takže je možné dostat se i dovnitř.

První hrací prostor 'WIKADO' byl postaven okolo jednoho již existujícího parku. Původní klouzačky a stromy v okolí byly integrovány do nového prostorového uspořádání. V plánu je umístěno pět lopatek tvořících rozmanité prostory pro batolata i teenagery. Vzniká tak jakýsi labyrint, kde se děti mohou donekonečna honit nebo si zde pro sebe mohou najít klidné místo. Okolo hracího prostoru jsou rozmístěny čtyři charakteristické věže. K nim je připoutána prolézací síť s klecí (tzv. panna-cage) uprostřed.

Tento prototyp hřiště byl stejně finančně nákladný jako standardní hřiště a jeho ekologický dopad je padesátkrát menší.To činí 'Wikado' realistickou a inspirující alternativou pro hrací prostory.

Přeložila Dita Diene

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři