design /

Giuseppe – variabilní nábytek nejen pro děti

Na děti se v letošním roce na českých školách myslelo - přihlášeného dětského nábytku a grafického designu, či produktů, které se k dětem vztahují, bylo vskutku dost. Nábytek Aleše Trdého na sebe upozornil především svou funkční variabilitou. Aleš má za sebou Střední uměleckoprůmyslovou školu v Praze na Žižkově a v současné době studuje na Fakultě umění a designu v Ústí nad Labem v ateliéru Design interiéru.

Design Cabinet CZ , 4. 11. 2011

Giuseppe bychom mohli primárně označit asi jako úložný prostor, který si doma poskládáte do výsledného tvaru z jednotlivých kontejnerů. Pro případ nějakých opičích nápadů drží vertikální řadu pohromadě svlakové drážky. Rozměry částí ale umožňují dětem i sezení. Kvůli jednodušší manipulaci je Giuseppe po způsobu přepravky v bocích navíc opatřen otvory a postupně se zmenšující kónické kontejnery lze také pohodlně stohovat. Mobiliář je sice určen především pro děti, ale na své praktičnosti neztratí téměř nic, ani pokud ho bude chtít tatínek v pracovně. V tomto případě by snad jen bylo lépe vyvarovat se šplhání.

Aleši, tvůj nábytek Giuseppe jednoduchostí tvaru a prostou krásou přírodního dřeva doplněného pastelovými barvami hodně připomíná design severských zemí. Máš k němu nějaký užší vztah, nebo jsou všechny tyto společné rysy prostě jen logickým východiskem určitých nároků?

Snažil jsem se navrhnout nábytek, který nebude sloužit jedinému účelu, v tomhle případě tedy ukládání věcí. Proto vznikl multifunkční objekt, který je přirozeně využitelný nejen v dětském světě, kam ho na první pohled řadí jeho barevné zpracování. Podobnost se severským nábytkem je spíš náhoda, prostě to tak nějak vyplynulo z těchto záměrů. Asi to dělá taky dost použití březové překližky, protože bříza ve Finsku hodně frčí. Ale jinak skandinávskému nábytku velmi fandím."

 

Giuseppe se skládá všemi možnými způsoby. Potýkal jsi se s konstrukčními problémy? Dala ti nějaká část návrhu zabrat víc než ostatní?

Chtěl jsem udržet čisté zpracování dřeva a také provázat jednotlivé boxy tak, abych zvýšil celkovou stabilitu nábytku. Tím pádem se vyskytl problém, jak vyřešit veškeré konstrukční spoje bez pokud možno jakéhokoli použití kovových spojovacích prvků, a tím zachovat zamýšlený „dřevěný“ vzhled. Dřevěné spoje jsou asi taky jednou z příčin, proč Giuseppe připomíná tebou zmíněný skandinávský design.

Skládačka je určena hlavně do dětských pokojů. Nebojíš se, že by pro děti mohla být manipulace s kontejnery trochu obtížná vzhledem k váze překližky?

Jelikož jsem si od počátku pohrával s myšlenkou přidat nábytku i přívlastek dětský, dbal jsem na celkovou stabilitu a bezpečnost. Možná je pravda, že by pro dítě mohl být problém díky rozměrům a váze Giuseppe manipulovat s jednotlivými jeho díly, ale na druhou stranu dítě je tvor nevyzpytatelný a nepředvídatelný, a pokud by se rozhodlo pro odvážnější hrátky typu šplhání, měl by na to být nábytek „připraven“.

?Aleše Trdého se ptala Eva Grochová
 Design Cabinet CZ www.studentskydesign.cz

Foto: eArch

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři