design /

Limitovaná kolekce vrací na trh legendární křeslo Kangourou Jeana Prouvého

Limitovaná edice křesla Kangourou od Jeana Prouvého Foto: Zdroj: Vitra

Zdánlivě nenápadné, technicky dokonalé návrhy francouzského designéra Jeana Prouvého (1901–1984) jsou dnes milovanou klasikou. Jeho křesel Fauteuil Kangourou z roku 1948 však dnes slouží už jen pár. Vitra křeslo znovu uvádí na trh v limitované edici o 150 kusech vzniklou v úzké spolupráci s dcerou francouzského designéra, Catherine Prouvé, která se stará o otcův tvůrčí odkaz a dál vypráví jeho příběh. Švýcarská značka Vitra s Catherine Prouvé úzce a osobně spolupracuje již přes dvacet let.

Vitra , 9. 6. 2022

Jean Prouvé toto křeslo pojmenoval Kangourou, tedy klokan, což ukazuje na jeho vytříbený smysl pro humor. Křeslo, stejně jako jeho jmenovec, nese váhu na zadních nohou, což výrazně zvyšuje jeho pohodlnost. Estetický design postranních dřevěných profilů odráží jejich statickou konstrukci: jsou nejširší v místech, kde je vyvíjen největší tlak. Nová verze kombinuje přírodní dub s kovovým podnožím a sedákem čalouněným jemně tkanou látkou typu bouclé. Prouvé vytvořil pro svůj nábytek i architektonické projekty vlastní paletu barev včetně speciálních odstínů pro výjimečné zákazníky. Limitovaná edice křesla je vyvedena v expresivní modré Prouvé Bleu Marcoule, která vznikla v 50. letech 20. století.

Fauteuil Kangourou má v Prouvého díle zvláštní místo, a to nejen díky svému specifickému tvaru, ale také díky použitému dubovému dřevu, což je materiál, který měl Prouvé velmi rád, ale který ho zdaleka neproslavil tolik, jako jeho talentovaná práce e s kovem.

„Dřevěné křeslo vyzařuje určitou hřejivost, aniž by cokoli ztrácelo z neopakovatelného designérského stylu, který je typický pro mnohé Prouvého návrhy,“ říká Christian Grosen, hlavní designér Vitra.

Francouzský designér, architekt a obchodník vnímal design nábytku především jako inženýrský úkol. Estetika jeho díla byla často dáno praktickým účelem konkrétního předmětu a šetrným využitím materiálových zdrojů: Prouvé si tak vytvořil svůj osobitý a jasně rozpoznatelný styl. Přes pověst průkopníka průmyslové výroby a fascinaci sériovou výrobou Prouvé reagoval na individuální požadavky a potřeby konkrétního sociálního prostředí a zákazníků. Tak jako mnohé Prouvého návrhy, i křeslo Fauteuil Kangourou bylo původně navrženo pro veřejné prostory, ale nakonec bylo používáno především v soukromých obydlích.

Foto: Křeslo stejně jako klokan, po kterém je pojmenované, nese váhu na zadních nohou

Během procesu definování jednotlivých detailů nové edice se Vitra zabývala i původní verzí křesla, které je ve sbírce Vitra Design Museum, které vlastní největší sbírku nábytku a předmětů z dílny Jeana Prouvého. První kus do sbírky – židli Antony – pořídil emeritní předseda Vitra, Rolf Fehlbaum v 80. letech 20. století. Křeslo Kangarou vyjde v limitované edici 150 kusů. Bude k dispozici ve Vitra Campus a v online obchodech Vitra od 15. června 2022, což je i datum inaugurace náměstí Jeana Prouvého ve Vitra Campus ve Weil am Rhein.

  • autor: Vitra *
  • publikováno: * 9. 6. 2022
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři