Gunia Foto: Designblok
design / Produktový design

Sláva Ukrajině! 24. ročník Designbloku vzdá hold ukrajinskému designu a podpoří tamní tvůrce

Čtyřiadvacátý ročník Designbloku s tématem LES proběhne od 5. do 9. října 2022 ve dvou výstavních prostorech: Gabriel Loci v Holečkově ulici a Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze. Speciální výstava Sláva Ukrajině! uctí práci ukrajinských designérů a značek, které pokračují v tvorbě navzdory probíhající válce, a nabídne jim platformu k mezinárodní prezentaci.

Designblok , 16. 9. 2022

Pod společným heslem Sláva Ukrajině! se na letošním Designbloku, největší středoevropské přehlídce módy a designu, představí sedm progresivních ukrajinských designérů a studií. V Gabriel Loci se pod kurátorským výběrem studia IHOR, jehož spoluzakladatelem je český designér s ukrajinskými kořeny Ihor Sabadosh, setkají značky Gunia Project, Gushka Wool, OLK manufactory / Oksana Levchenya, RE:QUIET, Seri/graph studio a Sergey Zhernov. Všechny zmíněné spojuje originální přístup k tvorbě, silné hodnotové ukotvení vůči tradicím, řemeslům a environmentálně odpovědné produkci i neutuchající odvaha pokračovat v práci navzdory složité životní situaci. Tvůrci se představí ve společné instalaci v druhém patře Openstudia Gabriel Loci, prostorách č. 201A a 201D.

„Projekt Sláva Ukrajině! jsme připravili po důkladné rozvaze, jak nejlépe pomoci ukrajinským designérům postižených válečným konfliktem, který rozpoutalo Rusko před více než půl rokem. Ve spolupráci se studiem IHOR jsme na Designblok pozvali sedm designérských studií a značek a poskytli jim samostatný prostor k prezentaci. Díky tomu mohou zaujmout média, světové galeristy, kurátory a výrobce, kteří se na festival chystají, a posunout se tak v kariéře dále. Těší nás, že také díky spolupráci našich partnerů, můžeme ukrajinské designéry podpořit i finančně – každému z vystavujících věnujeme 600 eur na náklady spojené s příjezdem a instalací. Věříme, že pomoc konkrétním tvůrcům, které se nám ve spolupráci s Velvyslanectvím Ukrajiny v Praze – doufejme – podaří dostat osobně do Prahy, je nejefektivnějším způsobem, jak můžeme přispět k ochraně a zachování současné ukrajinské tvorby,“ popisuje motivaci za projektem Sláva Ukrajině! ředitelka festivalu Designblok, Jana Zielinski.

Foto: Faina Kumanec

„Ruská agrese vůči Ukrajině nás paralyzovala a zároveň v nás vyvolala potřebu pomáhat. Začali jsme se proto aktivně seznamovat s ukrajinskou kulturou a tvůrci. Kromě obětí na životech nás šokovaly také ruské útoky na kulturu, umění a historii – snaha zničit vše, co spoluutváří ukrajinský národ. Skrze naše kanály jsme sdíleli informace o aktuálním dění a šířili povědomí o práci ukrajinských tvůrců. Naše příspěvky se dostaly k několika žurnalistům, díky nimž jsme přiblížili osudy ukrajinských tvůrců širšímu publiku prostřednictvím českých i slovenských médií. Zaujaly také Janu Zielinski a Jiřího Macka, organizátory Designbloku, kteří se s námi spojili, abychom společnými silami vymysleli možnosti efektivní pomoci. Tak vznikl výstavní projekt Sláva Ukrajině! Věříme, že příležitost účasti na letošním Designbloku může ukrajinským designérům pomoct překlenout složitou situaci, navázat důležité oborové kontakty i ukázat, že ukrajinský design dosahuje světové kvality,“ dodávají Sára Matysová a Ihor Sabadosh, zakladatelé studia IHOR. 

V samostatné instalaci a české premiéře nabídne Designblok exkluzivní pohled na tvorbu jedné z hlavních protagonistek současného ukrajinského designu, Victorie Yakushy, tvořící pod značkou FAINA. K vidění budou keramické vázy Hlyna, betonové lampy Soniah, pohovka Plyn z autorské kolekce pro značku FAINA, ale také nejnovější svítidla Sluhach, které designérka navrhla pro českého výrobce svítidel a skleněných doplňků, značku Lasvit. Práce Victorie Yakushy bude k vidění v kostele Zvěstování Panny Marie u Gabriel Loci po celou dobu trvání letošního Designbloku. 

Foto: Sergey Zhernov

Kurátorský dohled nad výstavou FAINA přijala vedoucí vydání české edice časopisu Elle Decoration, Eva Slunečková, která tvorbu Victorie Yakushy sleduje dlouhodobě. „Účast ukrajinského studia FAINA na letošním Designbloku je pro mě srdcovou záležitostí. Je nejen symbolickou podporou Ukrajiny, ale i unikátní příležitostí seznámit se s díly přední designérky a zakladatelky FAINA, Victorie Yakushy, v podmanivém prostředí kostela Zvěstování Panny Marie v areálu Gabriel Loci. Nábytek a doplňky FAINA totiž dokazují nevídané – propojují tradiční řemesla a současný design v jeden atraktivní celek. Kulturní dědictví Ukrajiny se v podání FAINA proměňuje v aktuální produkt, navíc vyrobený z patentovaného materiálu Ztista, přátelského k životnímu prostředí. Fakt, že se v instalaci v české premiéře objeví také svítidlo Sluhach, navržené pro českou firmu Lasvit, už je jen třešničkou na dortu.“

Nad ukrajinskou expozicí v rámci 24. ročníku Designbloku přebralo záštitu Velvyslanectví Ukrajiny v České republice. „Heslo ‚Sláva Ukrajině!‘ postupně nabylo rázu národní značky Ukrajiny. Symbolizuje ukrajinskou odvahu, svobodu, kreativitu a nespoutanou energii, která je zřejmá na první pohled, ať už hovoříme o ukrajinském ozbrojeném boji s ruskými okupanty nebo o kultuře. Po heslu ‚Sláva Ukrajině!‘ sáhneme pokaždé, když jsme v ohrožení, a proto vidím velkou symbolickou hodnotu v tom, že se ukrajinská expozice na letošním Designbloku bude jmenovat právě takto. Ukrajinské užité umění je ohroženo ruskou agresí, ale jeho tvůrci neztrácí svou energii a svobodu, kterou dokážou uchvátit svět. Jde o první ucelenou ukrajinskou expozici na největším středoevropském festivalu designu, která se, doufám, stane začátkem nové tradice prezentace ukrajinských designérů v České republice,“ poznamenal Chargé d’affaires velvyslanectví Ukrajiny v Praze Vitalij Usatyj. 

Foto: Serigraph Ilustration

Ubytování zástupcům ukrajinských značek a tvůrců po dobu trvání Designbloku štědře nabídla skupina Vienna House s hotely Diplomat Prague a Andel's Prague.

Do Prahy v rámci letošního Designbloku zavítá také zástupce ukrajinského tisku. Naše pozvání do poroty mezinárodní soutěže Diploma Selection přijal Fashion Director magazínu Vogue UA, Venya Brykalin. Ukrajinská Vogue od počátku ruské agrese slouží jako silná názorová platforma reflektující aktuální dění.

Vizuál výstavy navazuje na stejnojmenný motiv vyobrazený na kolekci charitativních triček, jejichž prodej organizační tým Designbloku a Cen Czech Grand Design odstartoval ihned po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Na konto Člověka v tísni bylo po benefičním prodeji odesláno celkem 180 000 Kč a prodej triček bude pokračovat také v průběhu festivalu v Designblok Shopu v Gabrielu Loci. Celý výtěžek opět poputuje na sbírku Člověk v tísni SOS Ukrajina.

24. Designblok se koná od 5. do 9. října 2022. Podrobné informace o výstavách doprovodném programu najdete na stránkách festivalu, kde rovněž probíhá předprodej zvýhodněných festivalových pasů.

  • autor: Designblok *
  • publikováno: * 16. 9. 2022
  • zdroj: * Tisková zpráva

Klíčová slova:

Ukrajina

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři