Novinky a názory / názory a komentáře

Češi nastavili trend budoucnosti pro příští světové výstavy – modularitu

V rámci představení funkčního segmentu části připravované expozice pro světovou výstavu EXPO 2015 s názvem Laboratoř ticha jsme se ptali účastníků tiskové konference na propojení této expozice s pavilonem, ve kterém je umístěna. V souvislosti s realizací českého pavilonu se čím dál více objevuje i jméno dodavatele stavební části, kterým je vizovická firma KOMA MODULAR, která nabídla jedinečné řešení výstavních prostor.

Jiří Košťál , 21. 1. 2015

Jiří F. Potužník, generální komisař české účasti na EXPO 2015

Kde vidíte největší přínos českého konceptu pro EXPO 2015?

Zejména v ekologii. Protože pavilon je modulární, znamená to mimo jiné, že ho po skončení veletrhu dodavatel, vizovická společnost KOMA, rozebere a odveze zpět do České republiky. Tím pádem vrátíme během několika málo týdnů organizátorům pozemek prakticky netknutý. Jiné státy na stavbu pavilonů používají beton - desítky a stovky kubíků - my pouze montovanou stavbu, která posléze získá sekundární využití a ze své podstaty tak naplňuje smysl recyklace. A stejně tak je ekologická i vnitřní instalace. Náš biotop by měl, jak plánujeme, fungovat stejným způsobem i po Expo.

Jak probíhala spolupráce s dodavatelem stavby pavilonu, českou firmou KOMA MODULAR?

Úžasně. Oceňujeme jejich nadšení pro projekt a flexibilitu. Měli jsme velmi málo času a v tomto zkráceném období bychom spoustu problémů s výstavbou jinak těžko zvládali. Kdybychom nevyužili tuto spolupráci, určitě bychom nebyli první hotový pavilon na výstavišti.

Náš modulární pavilon navrhli mladí architekti a expozici navrhli dokonce studenti, co to naznačuje?

Český pavilon nestaví na wow efektu, není to architektonický punk, ale je to krásná, elegantní budova, která za prvé slouží svému účelu a za druhé má minimální ekologickou stopu. Je tu stoprocentní možnost využít budovu i po skončení výstavy a já toto považuji za trend budoucnosti. Pokud má EXPO, jako světová výstava, přežít, jiný trend být ani nemůže.

Takže Češi naznačili trend pro EXPO do budoucnosti?

Ano, dle zájmu italských médií si troufám tvrdit, že jsme to již udělali. Ocelové konstrukce se samozřejmě již na výstavách využívaly dříve, ale že by se z nich postavila trvalá stavba, to je novum. Nakolik se další podobné stavby na EXPO 2015 inspirovaly naším konceptem, to už je otázka pro ně. Myslím si, že se nejedná jen o řešení pro pavilon na půl roku, ale o obecné řešení pro evropské – a nejen evropské – země, jak řešit projekty pro krátkodobé využití, jako jsou školy, nemocnice, sociální byty apod. Nakonec firma KOMA už dnes svůj modulární systém nabízí s úspěchem po celém světě.

Jindřich Ráftl – architekt projektu Laboratoř ticha – studio R/FRM

Co pro vás znamenalo to, že je expozice umístěná v modulárním pavilonu?

Modulárnost byla vynikající hlavně z toho důvodu, že byl pavilon rychle hotový. Interiéry byly jasně vymezené už v době, kdy jsme dokončovali naše návrhy a  mohli jsme je skutečně vidět dříve, než byl pavilon dokončen. To je velký rozdíl oproti klasickým stavbám, kde se někdy stává, že konečná realita je trochu jiná, než původní návrh. Na to musí pak zpětně reagovat autoři expozice a návrhy upravovat, a tak jsme byli rádi, že modulární prostor je jasně definovaný a případné změny byly opravdu jen v malých detailech.

Ladislav Lábus, děkan Fakulty architektury ČVUT v Praze

Kde vidíte propojení expozice Laboratoř ticha a modulárního pavilonu pro EXPO 2015?

Je jasné, že modulární konstrukce – ze své podstaty - nenabízí velký prostor, ale dnes představená expozice do tohoto prostoru dobře zapadá. A to jednak svými rozměry, ale především svou filozofií. Výhodu modulárního pavilonu totiž vidím především v tom, že sestavené moduly se dají opět rozebrat a znovu použít a to samé platí i o expozici, která ukazuje to, čeho si možná čím dál méně všímáme a čeho je už kolem nás čím dál méně - a to je příroda. V tom vidím skloubení a propojení pavilonu a expozice.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři