Novinky a názory / zprávy

Čeští divadelníci, výtvarníci či architekti I 7. díl Pražského Quadriennale 2011

Česká republika je zastoupena ve všech soutěžních kategoriích: v Sekci zemí a regionů, Architektonické sekci, Studentské sekci a Extrémním kostýmu. Vybrány byly projekty, které při tvorbě scénického prostoru originálně využívají zvuk, světlo a nová média či reagují na aktuální dění na naší kulturní scéně.

Tereza Svobodová , 14. 6. 2011

Divadlo jako zážitek

V hlavní programové části Pražského Quadriennale Sekci zemí a regionů zastoupí Českou republiku expozice nazvaná Divadlo jako zážitek, jejímiž autorkami jsou dramaturgyně Marta Ljubková a scénografka Andrea Králová. Autorem výtvarně-architektonického řešení naší národní expozice je Martin Rössler. Výstava bude simulovat zážitek ze skutečné návštěvy divadelního představení. A to ze všech úhlů pohledu. Návštěvník bude mít díky originálnímu nápadu možnost vidět divadelní představení jak z pohledu interpreta či tvůrce, tak i běžného návštěvníka.

„Snažíme se, aby se v naší expozici představilo co nejvíce zásadních umělců, kteří ovlivňují a formují naši scénu. Klíčem k výběru byla mimo jiné pestrost. Pozvání přijali nejen scénografové, ale i režiséři, herci či animátoři,“ přibližuje Marta Ljubková. „Zmíněnou pestrost rozvineme i v proměnlivém a proměnném charakteru expozice, vycházejícím z živé a těžko zakonzervovatelné podstaty divadla.“ Návštěvníci se mohou těšit na šest převládajících či nejprogresivnějších tendencí v tuzemské scénografii.

Prostředkem pro komunikaci s publikem se tu kromě řeči a výrazových prostředků stává i světlo a zvuk, které společně vytvářejí další pomyslný divadelní prostor. Nechybí ani inspirace novým cirkusem či bojovým uměním.

Výtvarnou stránku propojenou s post-industriálními prostory v rámci PQ představí návštěvníkům scénograf a výtvarník Tomáš Bambušek, zabývající se dlouhodobě materiály, jako jsou izolepa, beton a karton. Známý je třeba svým působením v Činoherním studiu v Ústí nad Labem. Malíř, scénograf, fotograf a držitel ceny Jindřicha Chalupeckého z roku 2003, Michal Pěchouček, proslul svými obrazy rozkládanými do několika plánů pomocí obyčejného síťového pletiva, na něž maloval syntetickými barvami.

Na PQ se představí ale i další výrazné umělecké osobnosti přesahující oblast scénografií. Zvukový designér David Vrbík se například zaměřuje na laserové instalace nejen na divadelních prknech, ale i ve filmu a na výstavách. Volné sdružení Kolouchův sen, jehož členkami jsou absolventky DAMU a VŠUP Michaela Huffsteter a Hana Poislová, připravuje neobvyklé módní přehlídky, performance a výstavy. Také divadelní scénograf a módní redaktor Marek Cpin, stálý spolupracovník oceňovaného režiséra Jana Mikuláška, působí v divadlech po celé České republice (Národní divadlo moravskoslezské a Divadlo Petra Bezruče v Ostravě, Divadlo v Dlouhé, Reduta či Husa na provázku v Brně). Jeho doménou je vysoce promyšlená stylizace.

Chybět nebude ani tvorba scénografky a kostýmní výtvarnice Daniely Klimešové, specializující se na otevřené divadelní a festivalové prostory, či jejího kolegy Jakuba Kopeckého. Součástí české expozice se stanou také soubory Depresivní děti touží po penězích a Krepsko. Českou republiku budou dále reprezentovat scénografky a kostýmní výtvarnice Andrea Králová a Jana Preková či scénograf Jan Štěpánek.

Foto: eArch

Pražská křižovatka

V Architektonické sekci, která nabídne v Pražské křižovatce nejrůznější podoby prostorů pro současné divadlo a umění 21. století, bude Česká republika zastoupena projektem Pavla Štorka, Terezy Kučerové a Tomáše Žižky s názvem Zrcadlení: Nové katedrály kultury pro Plzeň - Evropské město kultury 2015. Ten se věnuje dvěma doposud nerealizovaným projektům. Na jedné straně projektu stavby nového divadla v blízkosti historického centra Plzně (arch. návrh kanceláří HELIKA a CONTEMPORÂNEA) a na straně druhé konverzi památkově chráněného areálu bývalého pivovaru Světovar na kulturní a rezidenční centrum (urbanistický a ideový návrh ateliéru D3A). Předpokládaná realizace nového divadla i první fáze přestavby areálu Světovar počítá s rokem 2014. „Náš koncept reprezentuje dva jednoznačně nejdominantnější a nejambicióznější projekty, které se v průběhu kandidatury Plzně na Evropského hlavního města kultury pro rok 2015 objevují jako klíčové. Zvoleným tématem chceme odborné i laické veřejnosti dát možnost porovnat jak projektové vize a argumentace, tak podoby komunikace jednotlivých projektů s veřejností,“ vysvětluje Pavel Štorek.

Kategorie Extrémní kostým ve Veletržním paláci doplní Sekci zemí a regionů. Česko na ní zastoupí např. loutková, scénická a kostýmní výtvarnice a grafička Marie Jirásková, autorka světelných kostýmů, jejichž nositelky při tanci reagují na rytmus světelných změn. Konceptuální umělkyně Karolína Heřmánková při své práci používá zase zcela odlišné materiály – hlínu či keramické licí hmoty, z nichž tvoří až sedmimetrové skulptury a rozpohybovává je. Další česká zástupkyně, pedagožka, kostýmní návrhářka a světelná designérka Jana Preková na PQ představí své Plavky Etty Hilesum (Divadlo Na zábradlí), kostým vyrobený z autentického saka uniformy vojáka SS. Kurátorkou výstavy je kostýmní výtvarnice Simona Rybáková.

V rámci Studentské sekce se na PQ světu představí studenti tuzemských uměleckých škol, konkrétně z Akademie výtvarného umění v Praze, Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU) a Divadelní fakulty Akademie múzických umění v Praze (DAMU). Tématem české studentské expozice je Divadlo jako zážitek - koncepce každodennosti. „Studenti předložili projekty, které zkoumají divadelnost našich všedních sdílených zážitků a soukromých životů. Ačkoli používají různé materiály a prostředky, všechny výsledné tvary pracují s interaktivitou jako hnací silou divadla, které vyžaduje zapojení publika,“ dodává kurátorka expozice Marta Ljubková.

Nesoutěžní sekce PQ nabídne široké veřejnosti i další projekty, které by neměly zůstat stranou zájmu. V dočasné Galerii dostanou vystavující (nejen čeští) umělci prostor k dispozici vždy na 24 hodin. Mimo jiné zde budou tvořit a vystavovat Tomáš Vaněk, Pavla Sceranková nebo Dušan Záhoranský. V obřích kostkách projektu Intersekce na Piazzettě Národního divadla se zabydlí Josef Bolf, Bohdan Holomíček či Egon Tobiáš. Do dalších projektů v ulicích Prahy se zapojí umělci jako Tomáš Svoboda, Tomáš Žižka, Pavel Štourač, Jan Lepšík, Jan Komárek, umělecká seskupení Handa Gote a Stage Code.

Samotnému Pražskému Quadriennale vtiskl uměleckou „tvář“ výtvarný umělec Krištof Kintera, autor originálního výtvarného konceptu letošního ročníku přehlídky, na níž se očekává účast až 40 tisíc návštěvníků.

Více na www.pq.cz.

Ilustrační fotografie: fotografie v textu: Marek Cpin - Divoká kachna, Henrik Ibsen, Divadlo Petra Bezruče, foto Tomáš Ruta ikona článku: Kolouchův sen, foto Eva Melo

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři