Novinky a názory / historie a teorie

KONSTRUKCE 4 l 2013

Nejnovější číslo časopisu se zaměřuje na halové a střešní konstrukce. Dále si můžete přečíst článek o Městském stadionu Ostrava či Campus Science Parku.

EARCH.CZ , 7. 10. 2013

Jak se „legálně“ kupují zakázky…

Stavební firmy prý dostávají aktuálně za svou práci zaplaceno o více než pětinu méně ve srovnání s obdobím před krizí. Větší část tohoto propadu musí pokrýt z interních zdrojů. Podle ředitelů stavebních firem dostaly největší zásah marže, které jsou u některých zakázek už i záporné. Toto je zásadní sdělení poslední Kvartální analýzy Českého stavebnictví, kterou pravidelně připravuje společnost CEEC Research ve spolupráci s poradenskou společností KPMG Česká republika. Co tento žalostný fakt znamená v praxi? Realizační cena staveb klesla od počátku krize v průměru o 23 procent. Kvůli tvrdému konkurenčnímu boji jsou stavební firmy nuceny větší část tohoto propadu pokrýt interně, což některým z nich způsobuje i existenční problémy. Jak ukazují výsledky rozhovorů s řediteli stavebních firem, největší dopad byl podle nich do marží jejich firem (potvrzuje 96 % ředitelů). Ty se oproti období před krizí výrazně snížily, v některých případech se dostaly i do záporu, což znamená, že některé firmy své zakázky dotují. Podle Jiřího Vacka, ředitele analytické společnosti CEEC Research se na trhu objevil možná ne úplně nový termín, zato ale se zcela novým významem: „Zakázku jsme si koupili“. Což nemá nic společného s korupcí, ale s tím, že pro získání zakázky musela firma nabídnout takovou cenu, která je nižší, než náklady nutné k její realizaci a rozdíl pak firma reálně doplatí. Firmy, které realizují i zakázky, jejichž náklady jsou vyšší než dohodnutá cena, tj. zakázku dotují, získávají prostředky k takovýmto krokům z jiných ziskovějších zakázek, případně, pokud je nemají, financují vše ušetřeným ziskem z minulých let nebo, v horším případě, bankovním úvěrem. Praktický výsledek tohoto nového „trendu“ je možno vidět například při aktuálním průběhu rekonstrukce nejdražší dálnice na světě – D1. Vysoutěžit za co nejméně a na vícenákladech vyhnat cenu. Kdo je tady Dařbuján a kdo Pandrhola, ale není zase až tak úplně jasné. V řadě případů totiž dochází k přenosu snížených cen na subdodavatele, kteří mají omezené možnosti obrany. Tato praxe vede k růstu rizika pro bezproblémové dodání zakázky napříč celým řetězcem a v konečném důsledku ohrožuje původní záměr zadavatele. Klidné spaní by ale neměli mít ani projektanti. Naprostá většina ředitelů stavebních firem totiž současně uvádí, že samotná dokumentace k realizaci staveb je v řadě případů nekvalitní nebo nedostatečně detailně připravená, a až v 44 % případů tyto nedostatky vedou ke vzniku vícenákladů. Za hlavní důvody pro vznik vícenákladů firmy označují zejména nekvalitně zpracovanou zadávací dokumentaci investora pro výběrové řízení a rovněž také špatnou předprojektovou přípravu.

Prázdniny skončily, vítejte v realitě!

Bc. Vítězslav Fejfar, šéfredaktor

OBSAH

Investiční celky - Městský́ stadion Ostrava

05 - Rekonstrukce Městského stadionu Ostrava (Ing. Jaroslav Kozák) 09 - Výroba ocelové konstrukce tribuny (Ing. Milan Krokosch, MBA) 13 - Typový́ postup montáže OK tribuny (Ing. Milan Hanzelka)

Investiční celky – Campus Science Park 17 - Další stavby projektu Campus Science Park jsou dokončeny (Bc. Vítězslav Fejfar) 23 - „Investoři vždy požadují českou kvalitu, japonskou preciznost, německou spolehlivost a nejvýhodnější cenu,“ rozhovor s Janem Prokopem (Bc. Vítězslav Fejfar)

O čem se mluví 25 - Stavaři: „Cenová válka již vypukla. A bude hůř.“ (Alena Setničková)

Projektování konstrukcí26 - Studie návrhu nosníku jeřábové dráhy v závislosti na použité konstrukční oceli (Ing. Jindřiška Kočařová)

Montáž konstrukcí31 - V Číně dokončili základní konstrukci nejvyšší budovy (Monica Schaffer) 32 - Součinnost zhotovitele ocelové konstrukce a projekční kanceláře na Centru Černý́ Most (Ing. Petr Bek, Ing. Jan Šíma)

Rozhovor 36 - Schindler 5500 – výtah, který́ sluší každé budově (Schindler CZ, a. s.) 37 - „Přicházíme na trh se zcela novou produktovou řadou výtahů,“ rozhovor s Vladimírem Steinerem (Bc. Vítězslav Fejfar)

Strojírenství 40 - Historicky nejtěžší odlitek Vítkovic se vyráběl i ve skafandrech (vit) 41 - Technické a systémové zajištění kvality pásové oceli válcované za studena (Ing. Václav Machek) 53 - Díky zařízení určí, zda parovod vydrží roky či jen měsíce (vit) 56 - Strojírenský veletrh o klíčových tématech průmyslu (vit)

Ekonomika staveb a development 58 - UniCredit Leasing zajistí financování nových investic (red)

Svařování a dělení materiálů 61 - „Úspešne dotiahnutá WPQR má cenu KNOW‑HOW pre výrobcu,“ rozhovor s Ing. Marianem Bartošem (Bc. Vítězslav Fejfar) 66 - Linde Gas řídí z Třince na dálku výrobu v 21 závodech skupiny Linde v Evropě i Asii vzdálených až 4 000 km (vit) 70 - Volba konstrukčních ocelí pro stavební svařované konstrukce podle významu označení (prof. Ing. Václav Pilous, DrSc., IWE)

Zajímavosti z oboru 82 - Čtyřcestné vysokozdvižné vozíky Combilift, Combilift Straddle Carier (Jan Buršík)

Redakční strany 01 - Tiráž, Editorial 80 - Lidé, věci, události (red)

partneři 30 - ČAOK - Většina PRES Lochkovské údolí Získal Mezinárodní Ocenění (Ing. Marek Janda ) 54 - SOHM - " Zarážející je nezájem vlády a dotčených ministerstev podpořit stavební sektor, zejména pak liniové stavby " (Ing. Stanislav Matusik) 76 - AČSZ - Zinkovny Asociace českých a slovenských zinkoven nabízí svým zákazníkům víc (Ing. Petr Strzyž) 78 - ČK LOP - Co si neuděláme sami, nikdo ZA Nás neudělá ... (Ing. Jan Bedřich)

Příloha – Halové a střešní konstrukce 86 - Výrobní závod s administrativním objektem SEW-Eurodrive CZ v Hostivicích (Bc. Vítězslav Fejfar)91 - Optimalizace návrhu ocelových konstrukcí - cesta k úspěchu (Ing. Martin Kořínek) 92 - Vzorková prodejna SIKO v Praze (Bc. Vítězslav Fejfar) 95 – Halové a strešné konštrukcie realizované spoločnosťou INGSTEEL v rokoch 2012 a 2013 (Ing. Ján Palkovič) 99 - Nová Výrobní hala na Barevné plastové profily firmy Schüco byla otevřená ve Weißenfelsu, plížit divize plasty (Bc. Vítězslav Fejfar) 101- Galerie Teplice má dokončenou hrubou stavbu (Ing. František Polák) 106- Netradiční řešení haly PILART v Blansku si zasloužilo čestné uznání (Ing. Blanka Dostálová) 108- Moderní kabát Ortopedického Centra (PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.)

Klíčová slova:

časopis Konstrukce

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři