Novinky a názory / zprávy

Olověný Dušan 2014 – Dušan na scénu! - ceny uděleny

Studentský Spolek posluchačů architektury při Fakultě architektury ČVUT uvedl jednadvacátý ročník Olověného Dušana, dnes již kultovní soutěže o nejlepší studentské projekty a ateliéry. Sošky Olověného Dušana byly jako každoročně uděleny nezávislou porotou složenou z předních českých architektů a designerů.

EARCH.CZ , 13. 3. 2014

Galavečer s podtitulem „Dušan na Scénu!“, jehož součástí bylo slavnostní vyhlášení výsledků Olověného Dušana 2014, proběhl 27. 2. 2014 na Nové scéně Národního divadla v Praze. Byly zde oznámeny nominace a ocenění projektů a ateliérů ve dvou oborech: Architektura a Design.

Celý večer se nesl v duchu architekta Karla Pragera, autora budovy Nové scény, a ve znamení těch nejlepších studentských projektů. Galavečeru se účastnilo na 600 hostů z nichž 400 bylo přímo v sále a další dvě stovky sledovali streamovaný galavečer ve foyeru a Café Nona. Moderátorský pár postupně představil nominace v jednotlivých kategoriích a vyzval zástupce poroty a generálního partnera, aby z červených obálek přečetli vítěze.

Porota Architektura :

Tomáš CachPatrik HoffmanIgor KovačevićJan MachMarcela Steinbachová

Porota Design :

Petr NovagueJiří PřibylHenry Wielgus

Kategorie architektura – projekty

Vyhrál tým studentů: Jana Kusbachová, Eva Kubjátová, Petr Čermák, Michal Decker, ateliér Jana Šépky a Mirky Tůmové s projektem Vesnice – Malé a Vysoké Březno

Kategorie architektura - ateliéry

Byl oceněn: Atelier Tomáše Novotného, Jakuba Koňaty a Tomáše Zmeka

Kategorie design – projekty

Porota vybrala: Marek Vágner, ateliér Jana Fišera a Henriety Nezpěvákové, projekt Dot Light – bezpečnostní světlo

Kategorie design - ateliéry

Porota ocenění neudělila.

Slavnostní vyhlášení Olověného Dušana bylo zároveň vernisáží výstavy nominovaných a oceněných prací a ateliérů, která je k vidění do 21. 3. přímo na piazzetě Nové scény. Během galavečera byly ve foyeru Nové scény vystaveny rovněž modely nominovaných a oceněných prací.

Studentskou soutěž Olověný Dušan 2014 shrnuje a prezentuje vydaný katalog, který si mohli odnést návštěvníci galavečera či výstavy. Katalog je rovněž k dostání v kanceláři 441 Spolku posluchačů architektury v budově Fakulty architektury ČVUT. Nedílnou pravidelnou součástí je i online uveřejnění nominovaných a oceněných projektů a ateliérů na olovenydusan.cz a na vimeo.com/spolek

Organizátory velmi potěšily pozitivní reakce a konstatují, že se jim opět podařilo posunout význam soutěže a naplnit tak její hlavní cíl, tedy prezentovat nejlepší školní práce široké veřejnosti a posunovat tak její schopnost vnímat architekturu a design jako samozřejmé složky kvality každodenního života.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 13. 3. 2014
  • zdroj: * Tisková zpráva

Klíčová slova:

Olověný Dušan 2014 soutěž

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři