Novinky a názory / zprávy

Open House Praha 2016 - přehled nejdůležitějších informací

Druhý ročník festivalu architektury Open House Praha o víkendu 14.–15. května 2016 otevře 51 zajímavých budov, které nejsou veřejnosti běžně přístupné. Lidé tak mají jedinečnou příležitost podívat se dovnitř domů, kolem nichž denně chodí po ulici. Vstup do všech objektů je zdarma. Naprostá většina budov je přístupná bez předchozí rezervace, pouze šest objektů s nepřerušeným technickým provozem letos vyžadovalo online registraci.

EARCH.CZ , 12. 5. 2016

Otevřené budovy

Festival se letos posouvá dále od nejužšího centra Prahy. V každé oblasti nabízí několik budov, aby si z nich účastníci mohli sestavit příjemnou trasu. Lidé se tak letos mohou podívat i do Vysočan, do oblasti Pankráce a metra Budějovická, Holešovic nebo Dejvic a Břevnova.

V programu je 24 budov, které jsou otevřeny poprvé. Zbytek se do Open House Praha zapojil již vloni. Účastníci festivalu tak dostávají druhou šanci vidět budovy, které vloni nestihli navštívit.

Mezi perličky festivalu letos patří:

Budova Sazky z 90. let minulého století, kde se veřejnost podívá i do slavného losovacího studia, odkud televize přenáší tahy Nedávno otevřené nové sídlo společnosti Avast v budově Enterprise Office Center Dům U Zlatého rohu mezi Staroměstským a Malým náměstím – dlouho neužívaná budova s impozantním vnitřním dvorem a zákoutími Petschkův palác, kde bývalo velitelství gestapa a nedávno se tam natáčel film o Lídě Baarové. Tato budova ministerstva průmyslu a obchodu bude mít jistě stejný úspěch jako vloni budova s kupolí v ulici Na Františku Invalidovna, která má být nabídnuta k prodeji, a její další osud je tedy zahalen tajemstvím.

Doprovodný program

V rámci doprovodného programu nabízíme komentované prohlídky s architekty nebo lektory (dům U Kamenného zvonu, Gymnázium J. Keplera, Main Point Karlín, studio PRÁM). Národní technická knihovna zve na přednášku architekta budovy Romana Brychty a projekci filmu o průběhu stavby. Výstavy fotografií jsou připraveny v Areálu Podkovářská, domě U Dvou zlatých medvědů, domě U Zlatého rohu, v budově Sazky a Skleněném paláci. Výstava o historii budovy v Domě odborových svazů. Fakulty elektrotechnická a strojní ČVUT v Praze předvedou ukázky studentských prací ve svých laboratořích (elektroformule, laboratoř vysokých napětí, robotická vozítka, rozeznání obličeje atd). Ve společenském centru Bethany proběhnou v oba festivalové dny bohoslužby, velodrom v ulici Na Třebešíně bude zdarma půjčovat kola a helmy pro vyzkoušení nejrychlejší cyklistické dráhy v ČR.

Dětský program

Zábavné pracovní listy, které rozvíjí kritické myšlení a slovní zásobu, jsou pro děti zdarma připraveny v osmi budovách: ÚTB CETIN, Main Point Karlín, Petschkův palác, QUADRIO, Skleněný palác, Areál Podkovářská, Ústav organické chemie a biochemie – historická a nová budova. Jejich autorkami jsou lektorka Programu Čtením a psaním ke kritickému myšlení Nina Rutová, architektka Magdaléna Hlaváčková a ilustrátorka Magdalena Rutová.

Hlavní nádraží pro děti připravilo výstavu železničních modelů z pohádky Nejlokomotivovatější lokomotiva, interaktivní program pro děti o historii budovy nabídne dům U Dvou zlatých medvědů. V sídle společnosti Microsoft bude probíhat zážitkový a inspirativní program pro celou rodinu.

Organizace festivalu

Vstup do všech budov je zdarma. Provoz v budovách budou řídit festivaloví dobrovolníci a obvykle i personál budovy. K zajištění hladkého průběhu Open House Praha potřebuje asi 150 dobrovolníků. Jejich nábor probíhá až do pátku 13. května. Přihlásit se je možné u koordinátorky dobrovolníků Kláry Veselé, email: klara.vesela [at] openhousepraha.cz, tel: 777 833 753.

Objekty budou otevřeny většinou od 10 do 18 hodin. Majitelé budov se do festivalu zapojili dobrovolně a nezištně, proto jimi stanovenou otevírací dobu i rozsah zpřístupnění respektujeme. Některé budovy budou otevřeny jen jeden den víkendu, proto je vhodné si otevírací dobu předem zkontrolovat.

Kde získat informace

Tištěný katalog obsahuje profily jednotlivých budov, doprovodný program i vložený plánovač trasy. Za cenu 40 Kč bude nabízen ve všech budovách a ve festivalovém infocentru v pasáži Úřadu městské části Praha 1 ve Vodičkově ulici 18.

Zdarma je ke stažení mobilní aplikace OPEN HOUSE PRAHA 2016 pro iOS a Android. Aplikace nabízí i mapu s navigací, novinky a možnost chatu s dalšími uživateli. Aplikaci dodala společnost Ackee.

Všechny informace se nacházejí také na www.openhousepraha.cz.

V prodeji budou festivalová trička a tašky. K dostání budou ve festivalovém infocentru a ve vybraných budovách: elektrárna Štvanice, Národní galerie v Praze – Salmovský palác, ÚTB CETIN, sídlo společnosti Avast Software, Main Point Karlín.

Open House ve světě

Open House jako událost, kdy laická veřejnost dostává příležitost navštívit běžně nepřístupné budovy, založila Victoria Thornton v Londýně v roce 1992. Její nápad byl zpočátku přijímán skepticky, avšak obyvatelé Londýna jej přijali s nadšením a majitelé brzy začali své budovy přihlašovat sami. Nyní se do Open House London zapojuje přes 800 objektů. Festivaly Open House již probíhají ve více než 30 světových metropolích. Loňský první ročník festivalu v Praze zaznamenal přes 38 500 návštěv v 33 otevřených budovách.

Záštitu nad festivalem převzali primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová, ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy Petr Hlaváček a starostky a starostové městských částí Praha 1 až 9, na jejichž území se festival koná.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 12. 5. 2016
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři