Novinky a názory / názory a komentáře

Rozhovor s Jaroslavem Šaferem

Ateliér Šafer Hájek Architekti není třeba příliš představovat. Tvorba tohoto ateliéru je odborné veřejnosti jistě dobře známá. Jejich tvorba bývá pravidelně oceňovaná v celé řadě různých soutěží. Letos ateliér získal cenu GRAND PRIX ARCHITEKTŮ v krajinářské tvorbě za park Landroka. Zeptali jsem se tedy prof. Jaroslava Šafera, co na to říká.

, 26. 5. 2011

Co pro vás znamená ocenění v Grand Prix?

Cena v Grand Prix vždycky potěší. Odbornou část Grand Prix - způsob sestavení poroty, z drtivé většiny i výběr cen v jednotlivých letech jsme vždy cenili a respektovali. AVČ Ladronka je projekt, který děláme překvapivě již 10 let. Nejdříve usedlost a první část okruhu (cena Stavba roku 2006), loni další části včetně spojení podjezdem ke KC Vypich, kde jsou připraveny stovky parkovacích míst pro AVČ.

AVČ Ladronka pro nás reprezentuje tu vzácnou příležitost vidět naše dílo skutečně užívané a populární širokou veřejností. Změnu v naší kariéře jistě nečekáme, jen jsme snad získali jistou zkušenost s návrhem parků a veřejných prostor. Poučili jsme se například, že když architekt přišpendlí balkon - vyhlídku na skálu, nezdůrazní ten balkon, ale naopak zdůrazní existenci a kvality vlastní skály .

Velké rozhodnutí byla volba podchodu oproti zvednuté lávce přes ulici Kukulovu. Podchody nemají v našich poměrech nejlepší pověst. My jsme se posléze přesvědčili, že negativní není idea podchodu, ale jeho jednotlivé detaily. Proto jsme velmi dbali na tvar v příčném řezu, na způsob osvětlení a na materiál. Obojí se myslíme, povedlo.

A jaká byla komunikace s investorem?

Investor - městská část Praha 6 -byl vynikající. Relativně odvážná idea transformace parku Ladronka na AVČ byla původní vizí pana bývalého starosty městské části Chalupy.

Na čem pracujete v současné době? Další oceněný projekt Grand Prix 2012?

V současnosti se chystáme na realizaci rekonstrukce a dostavby pivovaru v centru Opavy na Společenské a Obchodní Centrum Breda a Weinstein. Je to krásná úloha, unikátní v tom, že se rozsáhlý komplex skutečně stane součástí historického centra Opavy včetně nových veřejných prostor.

  • autor: *
  • publikováno: * 26. 5. 2011

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři