Volmanova vila v Praze od architektů Karla Janů a Jiřího Štursy Foto: Aleš Jungmann
Novinky a názory / historie a teorie

Ukrytý klenot českého funkcionalismu se otevírá veřejnosti. Rekonstrukce Volmanovy vily trvala přes 15 let

Jednu z největších a nejdražších funkcionalistických rezidencí u nás měla po revoluci namále. Díky mimořádně náročné rekonstrukci se jí však podařilo vrátit původní charakter včetně nákladných detailů.

Volmanova vila , 27. 9. 2022

Impozantní vilu si továrník a mecenáš Josef Volman vysnil a následně i zrealizoval v rozlehlém parku nad romantickou krajinou řeky Labe v Čelákovicích u Prahy. Jednu z nejkrásnějších a nejdražších rezidencí první republiky pro něj v letech 1938-1939 navrhli mladí architekti Karel Janů a Jiří Štursa. Impozantní stavba je vynikající ukázkou stylu bydlení první republiky a tím nejlepším z českého funkcionalismu i myšlenek Le Corbusiera, který architekty bezesporu inspiroval. Zároveň je také mementem, jak pomíjivý sen může být. Kulturní památka světového významu doplatila na rabování a vandalství a v 90. letech skončila jako rozpadající se objekt ve zpustošeném parku. Skupina čelákovických investorů se však rozhodla vilu zachránit. Citlivou rekonstrukci, trvající více jak 15 let, navrhl a vedl arch. Marek Tichý a jeho tým ze studia TaK Architects. Díky mimořádné obětavosti a nákladné soukromé investici se podařilo vilu věrně obnovit. Modernistická ikona světové velikosti se podruhé narodila.

"Po úspěšné rekonstrukci zbývá poslední krok, kdy dosud skrytý klenot českého funkcionalismu zpřístupníme veřejnosti. Do Volmanovy vily vracíme život, chceme být místem, kde se architektura bude potkávat se zážitky. Komentované prohlídky během festivalu Den Architektury jsou první příležitostí objevit výjimečnou stavbu osobně a k tomu s volným vstupem”, říká Zuzana Kadlečková z Volmanovy vily.

Vila Volman je zároveň čerstvým členem Iconic Houses, prestižní mezinárodní sítě spojující architektonicky významné domy a ateliéry z 20. století, které jsou zároveň přístupné veřejnosti jako muzeum. “Rekonstrukce Volmanovy vily je silným příběhem a jsem ráda, že tato monumentální stavba je už jedenáctou českou adresou na světové mapě Iconic Houses,” říká Natascha Drabbe, výkonná ředitelka a zakladatelka  sítě Iconic Houses.

Foto: Vila od aarchitektů Karla Janů a Jiřího Štursy se řadí do proudu pocitového funkcionalismu

Volmanova vila je ojedinělou realizací meziválečné moderny a záměrnou poctou autorů Le Corbusierovi. Představuje vyústění myšlenek moderní architektury a je o to cennější, že v ní nacházíme syntézu různých proudů evropské moderny. Ukazuje, jak její tvůrci velmi dobře znali aktuální evropské trendy a dokázali je zpracovat do výjimečné stavby. Unikátním výtvarným pojetím a použitím výrazné barevnosti řadíme vilu do proudu pocitového funkcionalismu.

Velkorysá stavba může připomínat zámořský parník monumentálně zakotvený na horizontu svahu nad labskou nivou. Ostré linie střídají zakřivené stěny a organické detaily.  Elegantní, hladké povrchy kontrastují s tradičním kamenným zdivem a travertinovým obkladem. Interiér je tvořen bohatou mozaikou luxusních materiálů, ve vile najdeme více druhů mramoru, chromové detaily i exotická dřeva. 

Foto: V interiéru najdeme pestrou paletu luxusních materiálů

Předsunuté terasy evokují kapitánské můstky a v různých úrovních funkčně i esteticky propojují dům s okolním parkem. V každém ročním období nabízí rozdílné, ale vždy úchvatné průhledy do okolní krajiny a parku. Střešní terasa s větrolamy a záhonem nebo kruhový kamenný objezd hlavního vchodu jsou dalšími originálními prvky podle kterých si Volmanovu vilu snadno zapamatujete. 

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři