Novinky a názory / zprávy

Vila TUGENDHAT | Objevení kruhové stěny jídelny

Proslulá Vila Tugendhat architekta Miese van der Roheho nepřestává inspirovat architekty, historiky a nakonec i literáty tak, jak například dokázal bestseller "Skleněný pokoj". Ač se to zdá neuvěřitelné, po mnoho let pátrání se našlo mnoho napsaných knih od různých autorů, ve kterých se objevují stále nové a nové fascinující příběhy z vily. V rámci nynější rekonstrukce se objevil jeden neuvěřitelný příběh o kruhové stěně v jídelně.

EARCH.CZ , 11. 5. 2011

Ta totiž zmizela z objektu v roce 1940. Tu, kterou znáte z návštěvy objektu, byla nepůvodní z rekonstrukce v roce 1984. Na tuto stěnu si většina lidí zvykla a ani netušila, že jde o novou vestavbu, která byla zabudována při poslední rekonstrukci. A také byli všichni přesvědčeni, že původní stěna je definitivně ztracena.

Po německé okupaci v roce 1940 byl objekt patřící původně židovské rodině zkonfiskován a začal sloužit německé říši. V objektu se mimo jiné objevil německý voják abwehru, který byl fascinován moderní architekturou a do svého deníku si poznamenal také poznámku o odvezení kruhové stěny. Před lety získal brněnský historik umění PhDr.Miroslav Ambroz od rodiny již nežijícího německého vojáka tento deník a v textu si přečetl, kam byla dřevěná makasarová stěna odvezena a to do jisté veřejné budovy, která byla v textu popsána. Budova sloužila za války gestapu, následně Československé armádě a později právnické fakultě. Miroslav Ambroz se šel tedy na označené místo podívat a části původní stěny našel v prostoru nynější menzy. Nikdo si ji za sedmdesát let nevšimnul. Gestapáci si tak tehdy vylepšili svůj bar. Byla použita jako stěnový obklad v horizontální podobě, nebyla kompletní, byla částečně rozřezaná a poškozená, ale byla to ona. Posledních dvacet let byl tento prostor používán jako obyčejná jídelna pro studenty.Těžko odhadnout, kolik lidí ji zde vidělo, ale přitom je žádná souvislost s vilou Tugendhat ani nenapadla. O to je celá věc málo uvěřitelnější.

Původní obklad byl nyní z budovy Právnické fakulty sejmut a nyní je v rukou restaurátorů. Firma Amosdesign, která tuto práci zajišťuje a zajistila také dle původní fotografie konstrukci obloukové stěny. Ta byla před velikonoci 2011 postavena na své místo. Na ni bude část původního makasarového obkladu umístěna do konce roku 2011.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři