Novinky a názory / zprávy

Vítězný oblouk pod stříbrným vodopádem. V Paříži dokončili posmrtné dílo dua Christo a Jeanne-Claude

Organizace Estate of Christo V. Javacheff nechala podle návrhu slavného uměleckého dua Christo a Jeanne-Claude zahalit pařížský Vítězný oblouk do stříbrné látky. Jedna z nejznámějších památek metropole, která dominuje bulváru Champs-Élysées, je tak v těchto dnech k vidění v neobvyklém kabátě. Od prvního návrhu instalace letos uběhlo přesně 60 let – společný sen Christa a Jeanne-Claude se podařilo naplnit, ačkoliv až po smrti obou autorů.

Adéla Vaculíková , 30. 9. 2021

LÁSKA K TEXTILII

Christo a Jeanne-Claude tvořili jednu z nejikoničtějších uměleckých dvojic 20. století. Proslavili se svými monumentálními site-specific instalacemi, kterými vzdávali hold výrazným a významným místům světa. Tvůrčí duo s mezinárodním renomé svedla dohromady umělecká Mekka Evropy, Paříž. Bulhara Christa a Francouzsku Jeanne-Claude spojovalo nejen stejné datum narození 13. 6. 1935, ale také láska k textilii jako uměleckému médiu.

První „zabalené“ objekty začali vytvářet už na konci 50. let. Šlo hlavně o předměty denní potřeby jako plechovky a lahve, které pečlivě balili do papíru nebo látky a ovazovali provázkem.

S myšlenkou zabalení celé budovy přišla dvojice poprvé roku 1961. Lahve a plechovky tehdy vyměnili za bernskou Kunsthalle a odstartovali tak novou etapu své tvorby, díky které si vysloužili pozornost celého světa.

Christo a Jeanne-Claude před zabaleným Pont Neuf (1985) © Wolfgang Volz

NEJSLAVNĚJŠÍ INSTALACE

V průběhu 70. a 80. let Christo a Jeanne-Claude skryli pod vrstvami látek například nejstarší most v Paříž Pont Neuf, Aureliánské hradby v Římě nebo okolí ostrůvků poblíž Miami na Floridě. Jejich nejslavnějším dílem se však stalo zabalení budovy Říšského sněmu v Berlíně, které dvojice plánovala již od 70. let – vzhledem k politické situaci v rozděleném Německu to ale nebylo možné. Historizující budovu Reichstagu se proto podařilo pokrýt světlou tkaninou až po pádu berlínské zdi, konkrétně v červenci roku 1995.

Nejslavnější akcí se stalo zabalení budovy Říšského sněmu v Berlíně (1994). Zdroj: Tagesspiel

SBOHEM

Do stříbřitého hávu ovázaného červeným lanem se v druhé polovině září zabalil také Vítězný oblouk v Paříži. Ani jeden z autorů se však tohoto okamžiku nedožil, Jeanne-Claude zemřela v roce 2009, Christo na jaře loňského roku. 

Umělecká dvojice plánovala zabalit Vítězný oblouk, který je monumentální pointou bulváru Champs-Élysées, již v roce 1961. Tehdy Christo vytvořil první fotomontáž, na které antikizující stavba zmizela pod vrstvou textilie a nechala vyniknou pouze svou siluetu.

Průběh zahalování stavby do stříbřité tkaniny

Dnes, o 60 let později, se jejich záměr podařilo konečně uskutečnit. Památka postavená Napoleonem Bonapartem na oslavu vítězství v bitvě u Slavkova byla zabalena do více jak 25 tisíc metrů čtverečních polypropylenové tkaniny a ovázána třemi kilometry červeného lana.

Pařížskou instalaci za zhruba 14 milionů eur financovala organizace Estate of Christo V. Javacheff z prodejů kreseb, tisků a uměleckých děl Christa a Jeanne-Claude. Jde o stejný postup, jakým umělci získávali prostředky po své monumentální akce i za svého života. V zahalení bude budova od 18. září do 3. října.

Polypropylenová tkanina je upevněna třemi kilometry červeného lana © Jad Sylla

Kouzlo siluety

Sám Christo prohlásil, že chce, aby jejich díla vypadala jako z vesmíru. Svými zabalenými budovami brilantně akcentoval věci a situace, které by za normálních okolností nebyly viditelné. Pod vodopády lesklé tkaniny a liniemi červeného lana vychází na odiv překrásné siluety oproštěné od všech detailů. Jde o nevšední a velkolepé zážitky, které pokaždé lákaly celé davy návštěvníků a zároveň potvrzovaly, jak důležité jsou v architektuře správné proporce budov.

Na zabalení se spotřebovalo asi 25 tisíc metrů čtverečních látky © Jad Sylla

Foto: EARCH
Christo k projektu vytvořil obrovské množství kreseb na návrhů

Klíčová slova:

Francie Paříž umění instalace

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři